Radna zajednica Alpe-Jadran dala potporu Hrvatske za ulazak u EU

NA PLENARNOM  skupu Radne zajednice Alpe-Jadran, održanom 20. studenoga u mjestu Keszthely u Mađarskoj, Republika Hrvatska dobila je snažnu potporu u svojim nastojanjima za što skorijim ulaskom u Europsku uniju, priopćeno je u petak iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kao izaslanik premijera Ivice Račana, na plenarnom je skupu sudjelovao pomoćnik ministra vanjskih poslova Darko Bekić.

Na skupu je prihvaćena Rezolucija povodom povijesnog proširenja EU-a na deset novih država, a u prigodi 25. obljetnice postojanja Radne zajednice Alpe-Jadran, kojom trenutačno predsjeda Mađarska.

U Rezoluciji se izražava želja "da se što prije pokrenu pregovori o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji", a pozdravlja se i "buduće članstvo Republike Slovenije i Republike Mađarske i onih županija koje su članice naše radne zajednice", nastavlja se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U proširenju se vidi "šansa za stanovnike u novim državama članicama i regijama da u budućnosti sudjeluju u istom razvoju blagostanja što ga omogućuje jedinstveno europsko tržište", a navode se i drugi prioriteti na planu europskih integracija, s posebnim isticanjem važnosti suradnje regija, prekogranične i međuregionalne suradnje te nužnosti jačanja kulturnih identiteta u duhu međusobne suradnje, razumijevanja i miroljubivosti.

Radna zajednica Alpe-Jadran, navodi se u Rezoluciji, "shvaća svoju zadaću graditelja mostova u tome da svuda daje svoj konkretan doprinos harmoničnoj integraciji pomoću svojih postojećih struktura tamo gdje se moraju zadovoljiti zahtjevi za prilagodbom i prevladati problemi prijelaznih razdoblja".

Ona također "namjerava intenzivirati suradnju na kulturnom, gospodarskom i socijalnom području" putem postojećih i novih programa, posebice u sklopu inicijative Interreg. Ističe se da Radna zajednica Alpe-Jadran "čini platformu za EU-projekte i europsko umrežavanje", te se zahtijeva da se s inicijativom Interreg usklade i drugi financijski instrumenti, kao što je program pomoći CARDS, koji je dostupan Hrvatskoj, kaže se na kraju priopćenja MVP-a.

(Hina) pp nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara