Radnici "Borinaca" najavili da će zatražiti pomoć Inspekcije rada i odvjetništva

STOTINJAK radnika plantaže voća "Borinaca" pokraj Vinkovaca, koji jedanaesti dan štrajkaju jer im nije riješen radnopravno status i isplaćene plaće za rujan i listopad, odlučilo je u zaštiti svojih prava zatražiti pomoć Inspekcije rada i Odvjetništva.
O toj odluci radnici su danas izvijestili vukovarsko-srijemskoga župana Nikolu Šafera, koji ih je došao na plantažu poduprijeti u ostvarenju njihova zahtjeva.

Predsjednik sindikata "Borinaca" Petar Dumbović rekao je da je dio radnika dobio danas poštom otkaze o radu u tvrtki "Eko-promet", što je u skladu sa zaključkom s prošlotjedna sastanka u Zagrebu u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo. Radnici su, međutim, nezadovoljni što se u odluci o otkazu navodi kako će s novim poslodavcem tvrtkom "Lipovac" u Lipovcu, koja je "Borince" dobila u jednogodišnji zakup, potpisati ugovore na određeno, a ne na neodređeno vrijeme. Po Dumbovićevim riječima radnici su nezadovoljni i zato što u otkazu nije predviđena i mogućnost otkaza s pravom na isplatu otpremnina, što bi, kako je rekao, većina radnika najradije prihvatila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Podsjećamo da smo opet prevareni. Najveći dio nas ne želi prijeći u Lipovac, koji također posluje u teškim okolnostima, a čuli smo i da duguju plaće svojim radnicima", kaže Dumbović i dodaje kako iz "Lipovca" isplatu dviju zaostalih plaća radnicima "Borinaca" uvjetuju potpisivanjem ugovora o radu.

Po mišljenju predsjednika Nezavisnog sindikata i voditelja županijskog Ureda Hrvatske udruge sindikata Nikole Kaselja, u slučaju "Borinaca" "do sada je sve bilo nezakonito, od potpisivanja Nagodbe s bivšim vlasnikom plantaže do otkaza radnicima". "Riječ je o tolikim nezakonitostima da se u njima gube i pravnici", rekao je Kaselj, ustvrdivši kako su radnike izigrali svi "pa i državne ustanove, koje su trebale riješiti njihovo pitanje".

Plantaža voća "Borinci" bila je do Domovinskog rata jedna od najvećih u Europi. U zadnjih deset godina bila je u vlasništvu đakovačke tvrtke "Pan Trgoprometa", a nagodbom s njezinim vlasnikom Marinkom Mikulićem država je u travnju ove godine postala vlasnikom "Borinaca", otpisavši zauzvrat Mikulićeve 92 milijuna kuna duga državi za neplaćene poreze i doprinose. Prije nego je potpisao nagodbu s državom, Mikulić je radnike "Borinaca" prebacio u novoosnovanu tvrtku "Eko-promet", u kojoj su radnici bili sve do 1. studenoga ove godine, kad su dobili otkaze.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara