Radnici FIAT-a prosvjeduju u cijeloj Italiji

NA PRISILNOM odmoru od ponedjeljka je 5.600 radnika automobilske industrije FIAT koja otpuštanja provodi u sklopu restrukturiranja svojih tvornica uz odobrenje talijanske vlade, a na poziv sindikata organizirani su radnički prosvjedi po cijeloj Italiji.

U mjestu Cassino, južno od Rima, prosvjednici su blokirali izlazak na autocestu A1.

U četiri FIAT-ova pogona od ponedjeljka je otpušteno na prisilni plaćeni odmor (cassa integrazine) 5.600 radnika, od kojih u Torinu 1.350.

U Areseu blizu Milana otpušteno je 1.000, u Cassinu 1.200 te u Termini Imerese na Siciliji svih 1.800.

Prisilni plaćeni odmor može trajati najviše 24 mjeseca i za to vrijeme će radnici primati 80 posto plaće, ali najviše 776,12 eura s time što će svi oni koji su do sada imali više od 1.679,07 eura sada dobivati najviše 932,62 eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda se u FIAT-u nadaju izlasku iz krize nakon čega bi se neki radnici vratili na posao, ipak za takve izglede nema jamstava. Stanje je posebno zabrinjavajuće u Termeni Imereseu, gdje se postavlja pitanje hoće li zatvoreni pogon više ikada proraditi.

Talijanska vlada će staviti na raspolaganje određena sredstva za prekvalifikaciju radnika i u tu je svrha izdvojila 60 milijuna eura.

FIAT predviđa i nova otpuštanja kako bi se za oko 30 posto smanjila sadašnja proizvodnja. Ukupno će se otpustiti oko 26 posto od 35.000 zaposlenih u Italiji.

Vlada je odobrila FIAT-u stanje krize, što znači da će izdvajati određena sredstva za plaće otpuštenih radnika, ali najviše do 24 mjeseca. Dio sredstava bit će namijenjen prekvalifikaciji radnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara