Radnici GM-a prosvjedovali zbog otpuštanja radnika

TISUĆE zaposlenih u automobilskoj industriji okupilo se u utorak na prosvjedima diljem Europe protiv planiranog otpuštanja radnika u General Motorsu (GM), najvećem svjetskom proizvođaču automobila.

Sindikalni čelnici u toj tvrtki tvrde da je više od 50.000 radnika u 13 tvornica prosvjedovalo protiv američkog vlasnika, koji planira otpustiti preko 12.000 ili petinu radnika u Europi, kako bi zaustavio petogodišnji pad dobiti.

Radnici su najavili da se neće vratiti na posao dok ne dobiju jamstva da nitko neće biti otpušten.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je priopćila da je najmanje 10.000 ljudi prosvjedovalo u Bochumu, gradu u industrijskom dijelu Njemačke čije su tvornice Opela postale simbolima radničke borbe za očuvanje radnih mjesta ugroženih jeftinom konkurencijom.

Glasnogovornik Opela Ulrich Weber izjavio je da je proizvodnja u glavnoj tvornici u Ruesselsheimu zaustavljena u utorak zbog nedostatka dijelova koji stižu iz Bochuma. Očekuje se da će se to isto dogoditi tvornici u Antwerpenu.

Tisuće radnika okupilo se i u Ruesselsheimu, a organizatori su pozvali na obustavu rada i u tvornici Saaba u Trollhaettanu u Švedskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara