Radnici na barikadama: U svijetu stotine ozlijeđenih u prosvjedima za Praznik rada

Radnici na barikadama: U svijetu stotine ozlijeđenih u prosvjedima za Praznik rada

PROSLAVA Praznika rada počela je vrlo žestoko u Berlinu i Hamburgu gdje je u sukobima s prosvjednicima ozlijeđeno nekoliko desetaka policajaca.

U sukobima je ozlijeđeno 29 policajaca, a 12 ljudi je pritvoreno kada su prosvjednici počeli vikati antiglobalističke parole te bacati boce i kamenje na "plavce". Sukob se odigrao nakon ulične zabave u istočnom dijelu Berlina. Zapaljeno je nekoliko kontejnera nakon što je završilo mirno okupljanje 2000 ljudi.

U Hamburgu ozlijeđena tri policajca

Razbijanje se nije ograničilo samo na smeće, nego su nastradali i tramvaji i automobili te nekoliko prozora i autobusnih stajališta, pišu svjetski mediji. U Hamburgu su u sukobima s prosvjednicima ozlijeđena tri policajca.

Berlinska policija očekuje nastavak sukoba tijekom dana kada će se održavati "marševi" ultradesničara, sindikata i ljevičara. Ekonomska kriza koja je mnoge u toj zemlji ostavila bez plaća i snizila njihov standard povećala je socijalni bunt koji bi mogao "buknuti" na današnji praznik.

Na meti francuskih sindikata je predsjednik Nicolas Sarkozy

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u mnogim drugim zemljama će biti održani prosvjedi zbog trenutne ekonomske situacije, a tradicionalno prosvjedno nastrojeni francuski sindikati pozvali su na masovno okupljanje protiv predsjednika Nicolasa Sarkozyja. To će biti već treći veliki prosvjed francuskih radnika ove godine, a organizira ga osam najvećih sindikata. Veliki prosvjedi očekuju se i u glavnom gradu Španjolske Madridu.

U centru Istanbula je policija u sukobu s prosvjednicima iskoristila i vodene topove kako bi otjerala nekoliko stotina prosvjednika. Sukob je izbio kada su se prosvjednici kamenovanjem policije pokušali probiti do centra grada. Policija je nekoliko uhitila nekoliko prosvjednika.

I azijski radnici u prosvjedima

"Zapalila" se pobuna radnika i u azijskim zemljama uključujući i Kambodžu, Japan i Filipine. "Radnici ponavljaju svoj zahtjev da vlada pronađe načina zaustavljanja masovnih otpuštanja te postavi uvjete da oni imaju dostojne uvjete rada. Želimo stalno zaposlenje, a ne poslove na kojima radimo tri mjeseca", rekla je filipinska sindikalistica Leody de Guzman.

I.Kri.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara