Radnici stariji od 45 godina ponovno su zanimljivi poslodavcima

Tekst: S.C.H.
Foto: Arhiva

TREND uočen na portalu MojPosao pokazuje kako poslodavci u Hrvatskoj polako ali sigurno mijenjaju uvriježeni stav prema kojem su zaposlenici stariji od 45 godina posve nezanimljivi na tržištu rada.

Marina Lovrić s portala Moj Posao Jutarnjem listu je potvrdila kako su poslodavci tijekom 2007. radno iskustvo tražili u 38 posto oglasa, a ove godine taj je postotak povećan na 45 posto. Lovrić zaključuje kako tvrtke traže specijalizirane stručnjake koji u kratkom roku mogu početi pridonositi tvrtki, za razliku od mladih, tek odškolovanih stručnjaka koji tk trebaju "ispeći" zanat..

U Hrvatskoj trenutačno gotovo 80 posto radnika ima manje od 49 godina, a istraživanje provedeno nedavno na portalu MojPosao pokazalo je da je dobna diskriminacija u Hrvatskoj jača od spolne, rasne ili vjerske, jer većina poslodavaca drži da su žene nakon 35,9 godina, a muškarci nakon 39,3 godina prestari za zapošljavanje.

No, Jutarnji list upozorava da je u ovom trenutku svaka treća osoba u svijetu starija od 50 godina. Hrvatska ima dodatni problem, jer već sada 1,33 zaposlenih uzdržava jednog umirovljenika što je dugoročno ekonomski neodrživ odnos, pogotovo ako se uzme u obzir da je veliki broj hrvatskih umirovljenika još uvijek sposobno za rad. Zbog toga će jedan od izazova narednih godina biti i kako vratiti barem dio mlađih umirovljenika na tržište rada.

Novi trend u Hrvatskoj, prema svemu sudeći, slijedi  promjene u svijetu, a najnovije istraživanje, koje je američka tvrtka za kadrovsko savjetovanje Kelly Services provela na 100.000 zaposlenih u 34 zemlje svijeta, pokazuje kako starosne razlike među zaposlenima povećavaju produktivnost.

Kompanije su godinama inzistirale na mladim kadrovima koji su spremni na sve, dok su zaposlenici stariji od 50 godina postali gotovo nepoželjni, pa su masovno otpuštani ili su otišli u prijevremene mirovine. No aktualna ekonomska kriza potvrdila je vrijednost iskustva i pouzdanosti starijih radnika. Naime, u vrijeme dok su kompanije diljem svijeta imale isključivo uzlaznu putanju, bili su im dovoljni mladi zaposlenici, koji su inovativnošću osiguravali rast, no kada su temelji globalne ekonomske imperije značajno uzdrmani uslijed gospodarske krize, pokazala se neprocjenjiva vrijednost iskustva starijih kadrova. Spomenuto je istraživanje potvrdilo kako je za tvrtke idealna kombinacija starijih i mlađih generacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara