Radnicima "Belja" isplata plaća za travanj do 27. lipnja

UPRAVA baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belje" najkasnije će do 27. lipnja osigurati sredstva za isplatu plaća radnicima za travanj i putnih troškova od siječnja do svibnja, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika Uprave "Belje", sindikata, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, te Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Radnicima "Belja" koji štrajkaju od 17. lipnja Uprava će sredstva u iznosu od 13 milijuna kuna za plaće i putne troškove osigurati uz pomoć Hrvatskog fonda za privatizaciju i Ministarstva poljoprivrede temeljem prava na poticaje, dogovoreno je u vladinom Uredu za socijalno partnerstvo.

Na sastanku je zaključeno i da će Uprava "Belja" osigurati sredstva za isplatu plaća za svibanj do 10. srpnja zalogom određenih nekretnina.

Upravnom odboru Hrvatskog fonda za privatizaciju predloženo je da hitno ocijeni stanje u Belju, te utvrdi daljnje potrebne mjere kojima će se učinkovito riješiti upravljanje i privatizacija kombinata, a štrajkačkom odboru da zbog žetve prekine štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Županijski povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, te vodoprivredi Šimo Orešković rekao je da nije zadovoljan rezultatima sastanka dodavši da će štrajkaški odbor sutra donijeti odluko o eventualnom prestanku štrajka.

Usprkos današnjem dogovoru najavio je za ponedjeljak, 23. lipnja prosvjed oko 1000 radnika "Belja" na Trgu Sv. Marka u Zagrebu.

Predstojnik vladinog Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović ocijenio je kako Uprava i Nadzorni odbor "Belja" nisu izvršili svoje obveze i osigurali redovitu isplatu plaća, kao i pravodobno reagirali kako bi zaustavili štrajk u doba žetve.

Predsjednik Uprave "Belje" Marijan Molnar istaknuo je da nisu mogli podmiriti obveze prema radnicima bez potpore države naglasivši da je jedino rješenje situacije u kombinatu ubrzana privatizacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara