Radnicima četiri tjedna godišnjeg, rad na određeno vrijeme najviše tri godine

Radnicima četiri tjedna godišnjeg, rad na određeno vrijeme najviše tri godine

Tekst: J.C.
Foto: Igor Sambolec / Cropix

HRVATSKI radnici ubuduće će imati najmanje četiri tjedna godišnjeg odmora, ali neiskorištene dane neće moći prenijeti kod drugog poslodavca. To je najvažnija odrednica izmjena Zakona o radu kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor.

Hrvatska promjene ZOR-a mora donijeti kako bi se zakon uskladio s odredbama Europske unije, a glavni pregovarač Vladimir Drobnjak tvrdi da je Bruxelles odobrio ove mjere, te su tako ispunjene sve mjere za zatvaranje 19. poglavlja - Socijalna politika i zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postigli smo dogovor da se u izmjene Zakona u radu ugrade samo odredbe koje su u skladu s pravnom stečevinom Europske unije", kaže Jadranka Kosor, a Božidar Kalmeta dodaje kako je oko svih pitanja osim oko rada na određeno vrijeme postignut dogovor sa socijalnim partnerima.

Podsjećamo, sindikati se izričito protive namjeri poslodavaca da radnike što duže zavlače ugovorima na određeno vrijeme. Vlada nije po pitanju tih ugovora sasvim ispunila sindikalne zahtjeve, ali po novom Zakonu o radu, ugovori na određeno vrijeme moći će se produživati najviše tri godine i to samo na istim poslovima, a radnici na određeno vrijeme moraju imati ista prava kao i svi ostali. "Radi se o kompromisu u kojem nitko nije gubitnik", tvrdi Božidar Kalmeta.

Izmjene ZOR-a podrazumijevaju i da će se u Hrvatskoj nakon ulaska u EU ukinuti radna knjižica, koju će zamijeniti virtualna kartica. Tvrtke koje posluju u više europskih država morat će osnovati radničko vijeće na europskoj razini. Radni tjedan i dalje ostaje 40 sati, a moguće je najviše osam sati prekovremenog rada. No, iako će EU prihvatiti nove izmjene ZOR-a, ovo nije zadnja dorada tog zakona. Vlada je socijalnim partnerima obećala da će Ministarstvo gospodarstva predložiti nove izmjene u roku od dva mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara