Radnik bacio bombu u upravnoj zgradi tvornice Novi Salonit

U EKSPLOZIJAMA koje su se jutros iza devet sati dogodile u tvornici "Novi Salonit" u Vranjicu kod Solina dvije su osobe ozlijeđene.

Bombe ili neke druge eksplozivne naprave na prvom katu upravne zgrade aktivirao je nezadovoljni radnik tog poduzeća 42-godišnji I. Ž iz okolice Šibenika. Počinitelj je ubrzo uhićen na trogirskom području, potvrdila je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Tina Disopra.

Ozlijeđeni su žena i muškarac D. D. i S. B., no, kako se doznaje u splitskoj Kliničkoj bolnici, izvan su životne opasnosti. Nakon eksplozija izbio je i manji požar koji je ubrzo ugašen. Materijalna šteta, prema prvim procjenama, nije velika.

U tijeku je ispitivanje I. Ž. koji će nakon toga s kaznenom prijavom zbog općeopasne radnje i dovođenja u opasnost ljudi i imovine biti priveden istražnom sucu.

Kako se doznaje na mjestu događaja od radnika "Novog Salonita" počinitelj je, kako tvrde, Ivan Žaja koji je već ranije u više navrata prijetio da će baciti bombu jer je bio nezadovoljan svojim statusom. Također tvrde da je riječ o bolesnoj osobi.

Radnici kažu da su se u kratkom vremenu čule tri eksplozije.

Kamere sigurnosnog nadzornog sustava zabilježile i kako se u zgradu uvukao prije početka radnog vremena i podove u uredima na prvom katu polio nekom tekućinom, najvjerojatnije benzinom, jer je nakon eksplozija izbio požar, tvrde očevici.

Do trenutka aktiviranja eksplozivnih naprava skrivao se u sobi s kopirnim uređajem. Kako prve dvije eksplozije, prema riječima radnika, nisu bile jake, a iz zgrade se počeo širiti gust dim, pretpostavljaju da je najprije bacio dimne bombe, no treća je eksplozija bila izrazito jaka i izazvala je pucanje stakala. Sve je to prouzročilo paniku među službenicima u upravnoj zgradi te su neki počeli i skakati kroz prozor. Pritom se ozlijedila D. D. kojoj su izgorjela vrata na uredu.

Iako su smješteni u neposrednoj blizini zgrade, vatrogasci, tvrde radnici, nisu stigli na vrijeme, pa su sami reagirali i organizirali evakuaciju čime su spriječili veću tragediju.

Direktor "Novog Salonita" također je potvrdio da je počinitelj Ivan Žaja, ali je opovrgnuo navode da je Žaja jedan od radnika koji su zbog lošeg stanja tvrtke pred otkazom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara