Rafsanjani: I SAD-u treba suditi zbog podrške Sadamu 1980.-1988.

UTJECAJNI bivši iranski predsjednik Akbar Hashemi Rafsanjani u petak je izjavio da bi Sjedinjenim Državama trebalo suditi zato što su podržavale Sadama Huseina tijekom iračkog rata s Iranom od 1980. do 1988.

Iranci bivšega iranskoga predsjednika smatraju odgovornim za "nametnuti rat" u kojem je poginulo oko 300.000 Iranaca, među ostalima i mnogi koji su stradali od napada kemijskim oružjem.

Iran je već objavio da priprema tužbu za međunarodni sud na kojemu bi se moglo suditi Sadamu kojega su prošlu subotu uhitile američke snage.

"I Amerikancima bi trebalo suditi zbog Sadamovih zločina", rekao je Rafsanjani vjernicima okupljenima u petak na molitvi koja je prenošena na državnom radiju.

Sjedinjene Države okrenule su se protiv Irana nakon islamske revolucije kojom je 1979. srušen američki saveznik šah.

U iračko-iranskom ratu 1980.-1988. američka je flota napala iranske bojne brodove nakon iranskih napada na neutralne naftne tankere, a objavljivane su i riječi američkih dužnosnika koji su govorili da Sadamu šalju obavještajne podatke sa satelita.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Amerikanci sada imaju problema u regiji zbog nezakonite djece koju su izrodili", rekao je Rafsanjani.

"Ne sumnjajte da su Amerikanci, Britanci i ostale arogantne sile stajale iza Sadama i sudjelovale u njegovim zločinima".

"Oni ga sad možda progone zbog ratnih zločina jer je napao Halabju, ali tko mu je dao to kemijsko oružje? Europljani, Amerikanci ili i jedni i drugi?", pita se Rafsanjani.

U napadu Sadamove vojske kemijskim oružjem na iračko mjesto Halabju 1988. poginulo je pet tisuća ljudi.

Zapadne su kompanije bili glavni posrednik u iračkim prošlim nastojanjima da dođe do oružja za masovno uništavanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara