Rajić pred sudskim vijećem koje odlučuje o njegovom izručenju

HAŠKI optuženik Ivica Rajić izjavio je danas pred tročlanim vijećem zagrebačkog Županijskog suda da napad HVO-a na Stupni Dol nije bio planiran, te da je to srednjebosansko selo "više bila vojna utvrda nego civilno naselje".

Pred sudskim vijećem koje treba odlučiti o zahtjevu Haškog suda za njegovim izručenjem, Rajić je iznio svoje viđenje događaja u Stupnom Dolu gdje je, prema haškoj optužnici, ubijeno najmanje 16 bošnjačkih civila u listopadu 1993.

"Kao čovjek, vojnik i Hrvat ponosan sam na svako svoje djelo učinjeno za svoj narod i kraj. Nemam se razloga sramiti i bježati od istine", kazao je Rajić pred vijećem u kojem su, uz predsjednika Dražena Tripala, bili i suci Rajka Tomerlin Almer i Ivan Turudić.

Kazao je da je do sukoba u Stupnom Dolu došlo tijekom jedne od ratnih akcija u okolici Vareša, gdje je, kako tvrdi, na poziv lokalnih Hrvata došao iz zapovjedništva Hrvatskog vijeće obrane (HVO) koje se nalazilo u Kiseljaku. Dolazak u Vareš, kaže, dogovorio je sa svojim zapovjednicima - generalom Milivojem Petkovićem i pukovnikom Tihomilom Blaškićem.

Planirajući oslobođenje Vareša jedna od njemu podređenih jedinica trebala je zauzeti brdo Bogoš, pod kojim se nalazio Stupni Dol koji nije bio strateški važan te ga HVO nije planirao zauzeti, kazao je Rajić. Na putu do Bogoša iz Stupnog Dola na postrojbu HVO-a ispaljeno je nekoliko snajperskih hitaca, pri čemu je poginuo jedan vojnik, pa je neplanirano došlo do cjelodnevnog sukoba.

Selo Stupni Dol bilo je više nalik na dobro naoružanu vojnu utvrdu nego na civilno naselje, ustvrdio je Rajić, dodajući da je u selu bilo najmanje 150 muslimanskih specijalaca.

"Ako je u sukobu i bilo civilnih žrtava, one su mogle stradati samo u žestini borbe", ustvrdio je Rajić, dodajući kako je za "tu istinu spreman žrtvovati i svoj život".

Po njegovim riječima, nedugo nakon tog sukoba hrvatske su se snage povukle s vareškog područja uslijed jake "muslimanske najezde". Rajić tvrdi da se zbog toga naknadno nisu ni mogle utvrditi sve okolnosti oko Stupnog Dola, dodajući da je u vrijeme akcije bio u zapovjedništvu HVO-a u Varešu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov branitelj Željko Olujić kazao je da zahtjev za izručenjem nije pravno osnovan, te da nije u skladu s Ustavom i Ustavnim zakonom o suradnji s Haškim sudom. Ponovio je da bi se Rajiću trebalo suditi u Hrvatskoj.

Zatraživši izručenje Haški sud nije dokazao osnovanost sumnje za djela koja se Rajiću stavljaju na teret, a kako to nisu učinili ni hrvatski sudovi nema razloga za izručenje, kazao je Olujić.

Izvijestio je sud i da se pred zeničkim Kantonalnim sudom u BiH vodi postupak protiv zapovjednika jedince HVO-a koja je sudjelovala u sukobu kod Stupnog Dola, ustvrdivši da iako je suđenje još u tijeku sve okolnosti ukazuju na nevinost zapovjednika Dominika Ilijaševića. On je, tvrdi Olujić, više od dvije godine bio u pritvoru zbog istih djela koja se stavljaju na teret Rajiću, a pušten je nakon što je svih 40 svjedoka optužbe potvrdilo njegovu nevinost. Tu je odluku, dodao je Olujić, potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH.

Zamjenik zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Ivan Plevko ustvrdio je da su stvorene sve zakonske pretpostavke za predaju Rajića Haškom sudu.

Odluka tročlanog Vijeća o zahtjevu za izručenjem biti će pismena, a sud pri njenom donošenju nije ograničen nikakvim rokom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara