Rakalj: odgođeno otvaranje Balotine memorijalne zbirke

Zbog snježnog nevremena u Istri odgođeno je za danas najavljeno svečano otvorenje Memorijalne zbirke Mije Mirkovića Mate Balote u njegovoj rodnoj kući u Raklju.

Djelatnici istarskog Etnografskog muzeja danas su nastavili završne radove u uređenju izložbenog prostora, a potkraj tjedna znat će se kad će istarski župan Ivan Jakovčić, koji je na službenom putu, otvoriti preuređenu Balotinu rodnu kuću u kojoj će biti smještena njegova Memorijalna zbirka u kojoj su knjige, fotografije, pisma, dokumenti i t.d.

Ovo je inače četvrta obnova Balotine rodne kuće od kada je 1968. pretvorena u memorijalni muzej i proglašena kulturnim spomenikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za temeljitu obnovu Balotine rodne kuće Istarska županija je potkraj prošle godine izdvojila 260.000 kuna. Od toga je na građevne zahvate na krovištu, pročelju i unutrašnjosti utrošeno 150.000 kuna, a za uređenje nove memorijalne zbirke namijenjeno je preostalih 110.000 kuna. Akciju je poduprla i općina Marčana te sama obitelj Mije Mirkovića.

Mijo Mirković - Mate Balota (1898.-1963.), hrvatski pjesnik, prozaist i znanstvenik. Osim znanstvenih radova iz ekonomije i ekonomske povijesti Balota je objavio (1938.) i zbirku stihova "Dragi kamen", koja zbog svoje široke popularnosti postaje kultnom knjigom istarskih Hrvata. Nastali u vrijeme pjesnikova progonstva, ti čakavski stihovi odražavaju lirski, humanistički i pomalo nostalgični doživljaj Istre koja se tada nalazi pod talijanskom okupacijom.

(Hina) xdspo ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara