Rasema Handenović, zvana Zolja, uhićena u SAD-u zbog brutalnog ubijanja Hrvata u BiH

Rasema Handenović, zvana Zolja, uhićena u SAD-u zbog brutalnog ubijanja Hrvata u BiH

Screenshot: Youtube

39-GODIŠNJOJ Rasemi Handanović, zvanoj Zolja, koja je ovih dana uhićena u Oregonu zbog ratnih zločina nad Hrvatima u Bosni u Hercegovini, određen je pritvor do saslušanja u lipnju, i to bez jamčevine.

BiH traži Handanović zbog sudjelovanja u napadu koji se dogodio 1993. godine. Optužena je da je sudjelovala u strijeljanju nenaoružanih hrvatskih vojnika i civila, izvještava portlandska televizijska postaja KPTV.

Bosanskohercegovačke Nezavisne novine pišu da su u SAD-u, neposredno prije 18. godišnjice zločina nad Hrvatima u mjestu Trusina uhićeni Rasema Handanović, zvana Zolja, te 39-godišnji Esin Džeko, bivši pripadnici specijalne jedinice "Zulfikar" Armije RBiH.

Džeko je uhićen u Washingtonu, a pritvoreni su na temelju zahtjeva za izručenje BiH. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ovoga je tjedna poslalo zahtjev za njihovo izručenje te se nada da će im zločinački dvojac biti ubrzo izručen.

Sudjelovali u ubojstvu 22 Hrvata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisne novine pišu da uhićene terete za ratni zločin u selu Trusina u općini Konjic, gdje je 16. travnja 1993. ubijeno 22 Hrvata, od čega čak 19 civila, među kojima tri žene i dvoje novorođenčadi.

Među ubijenima su i tri pripadnika HVO-a, koji su čuvala selo te se prije smrti mirno predali. Handanovićeva je, prema svjedočenjima, bila posebno okrutna te i sama ubijala. Navodno je ustrijelila jednu ženu i stariji bračni par u dobi od 65 do 70 godina.

Htjela zapaliti zarobljenike, ali je njeni vojnici nisu poslušali

"Ta žena je zapovijedala, nju su svi slušali. Poslije napada na selo rekla je da nas preživjele odvedu u jednu kuću, poliju benzinom i zapale, ali među vojnicima nije bilo ljudi koji su to htjeli napraviti", posvjedočila je, među ostalim, jedna preživjela Hrvatica.

Navodi se i da je Handanović sudjelovala u streljačkom vodu koji je pogubio nenaoružane hrvatske vojnike i civile, te da je nakon strijeljanja prilazila polumrtvima i pucala im u glavu.

Džeku sumnjiče za ubojstvo jednog bračnog para. Muškraca je ustrijelio automatskom puškom, a kako ga je "živciralo" ženino naricanje i nju je ubio. I on je, navodno, bio i pripadnik streljačkog voda koji je ubio određeni broj civila i vojnika HVO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara