Raskol u HND-u zbog dodjele nagrada; iz novinarskog društva istupilo 19 novinara HTV-a

Nezadovoljni radom Hrvatskog novinarskog društva (HND), posebice odlukama o ovogodišnjim dobitnicima novinarskih nagrada, 19 novinara HTVa istupilo je danas iz HNDa u kojemu smatraju da je ta odluka ishitrena.

Novinare HTV-a, koji kažu da njihovo nezadovoljstvo radom HND-a traje već poduže, posebno je zatekla odluka da se nagrada za najbolji televizijski intervju u 2004. dodijeli Silviji Luks.

Nagrada se tako dodjeljuje novinarki zbog koje se vodstvo naše kuće iste godine, prvi put u povijesti, moralo ispričati gledateljstvu zbog neprofesionalizma, stoji u priopćenju 19 HTV-ovih novinara informativnog programa. Oni smatraju da nije jasno po kojemu kriteriju je birana Komisija za dodjelu nagrada jer, kako kažu, za razliku od dosadašnje prakse, lanjski laureati nisu bili članovi Komisije.

Novinari HTV-a, među kojima je i predsjednik tamošnjeg ogranka HND-a Stipe Alfier, kažu da istupanjem iz članstva prosvjeduju protiv društva koje se sve više ponaša kao privatna, a ne profesionalna strukovna udruga.

Alfier je za Hinu izjavio kako njegovo istupanje iz HND-a nema nikakve veze s dužnošću predsjednika ogranka, nego je riječ o "nagomilanom nezadovoljstvu i pokušaju da se napokon nešto pokrene u društvu".

Vodstvo HND-a smatra da je odluka HTV-ovih novinara ishitrena i poziva ih da ju preispitaju, te da kroz ogranke i zborove konkretiziraju spomenuto nezadovoljstvo radom HND-a kako bi se "nepotrebno stvorene nesporazume uoči dodjele nagrada zajednički raspravili i riješili", izjavio je Hini potpredsjednik HND-a Luko Brailo.

Objasnio je da je o prijedlog za dodjelu nagrade Silviji Luks raspravljala sedmeročlana Komisija u čijem su sastavu iskusni televizijski novinari i djelatnici, od kojih su četvoro s HTV-a, a među njima i predsjednik Komisije Ante Granik. Komisiju je imenovao Središnji odbor HND-a, što je objavljeno zajedno s pozivom za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrada, a na što strukovno organizirani novinari s HTV-a nisu reagirali, tvrdi Brailo.

Svi ocjenjivački sudovi HND-a su autonomni u svom radu, pa tako i Komisija za dodjelu novinarskih nagrada za televizijski medij, te se vodstvo HND-a ne može miješati u njihov rad i odluke, kazao je potpredsjednik HND-a Luko Brailo, odbacivši kvalifikacije da je HND postao privatna, a ne strukovna udruga.

Prozvana novinarka Silvija Luks na dodijeli HND-ovih godišnjih nagrada u Novinarskom domu kratko je komentirala kako se HTV nije morala ispričavati zbog intervjua s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte za koji joj je danas uručena nagrada. "Osim toga, HTV se ionako ispričavao zbog svojih, a ne mojih pogrešaka", zaključila je Silvija Luks.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara