Raspudić 2009. držao govor u Kuba-majici i s palestinskom maramom, evo o čemu se radi

Raspudić 2009. držao govor u Kuba-majici i s palestinskom maramom, evo o čemu se radi
Screenshot: YouTube

NA DRUŠTVENIM mrežama pojavila se snimka Nina Raspudića u palestinskoj marami i s majicom na kojoj je zastava Kube. Na majici i piše "Kuba". Ispred Raspudića je i knjiga Noama Chomskog, lingvista i ljevičara iz SAD-a.

Riječ je o snimci iz svibnja 2009. godine. Raspudić, u svojstvu profesora na FFZG-u, održao je govor za vrijeme studentske blokade.

"Tribina je održana u sklopu alternativnog programa blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu 7.5.2009.", stoji u opisu na YouTube kanalu SkripteTV. Skripta je bila službena novina prosvjednika koja se izdavala za vrijeme blokade.

Riječ je o blokadi koja je u proljeće 2009. godine na nekoliko tjedana paralizirala predavanja i ispite na više fakulteta diljem Hrvatske. Pod parolom "besplatno školstvo" blokirana je nastava na više fakulteta, a prosvjednici su tražili da se školstvo svima koji studiraju u potpunosti financira iz proračuna.

"Ja nisam protiv besplatnog obrazovanja, ali sam apsolutno protiv ove blokade", rekao je na početku izlaganja. Kaže da je on prozvan kontrarevolucionarom zbog svojih stavova o tome da je blokada nepotrebna.

"Mislim da se lomi isključivo preko mojih leđa i preko leđa kolega nastavnika", kaže Raspudić dodavši da je manjina studenata za blokadu.

Na snimci se Raspudić u dvorani na Filozofskom fakultetu obraća brojnim studentima te ih poziva da odustanu od blokade. Također, poziva ih da podrže štrajk javnog sektora zbog smanjenja plaća, a koji se upravo tih dana najavljivao. Raspudić je u podužem govoru kao profesor komentirao situaciju na sveučilištu, požalio se na primanja profesora te status kakav imaju u društvu, a u više je navrata rekao kako je blokada fakulteta pretjerana.

"Jedini poremećaj od uobičajenih stvari je to što ne dopuštate da se nastava redovito ne održava", rekao je Raspudić koji je u više navrata polemizirao sa studentima koji su zagovarali blokadu. Kaže da ga je jedan članak u jednom dnevnom listu, s kojim se ne slaže, natjerao da se aktivira u sindikatu.

Na više snimki se može vidjeti kako je Raspudić u nekoliko navrata nasmijao studente, ali i da su neki s njim ušli u polemiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara