Raspudić o gay paradi: Da nema otpora parada bi se svela na karnevalsku zabavu

Foto: Vojko Bašić/Cropix

NINO RASPUDIĆ komentirao je za Index subotnje događaje u Splitu koje je osudio čitav svijet. Sve svjetske agencije prenijele su informacije o "krvavoj suboti", opisavši Hrvatsku kao konzervativnu državu koja je pod jakim utjecajem Katoličke crkve. Događaj su tijekom vikenda komentirali i hrvatski političari oštro osudivši nasilje i prozivajući na odgovornost ministra policije. Osim Jadranke Kosor koja je uvjerena da je policija odradila svoj posao u skladu sa zakonom argumentirajući to činjenicom da je privedeno preko 130 osoba. No, kako smo saznali jučer tijekom jutra niti jedna osoba nije kazneno prijavljena.

"Nisam siguran radi li se o porastu homofobije u Hrvatskoj ili o činjenici da su neke sredine prvi put 'testirane'. Da se pride pokušao održati u Splitu prije pet, deset ili petnaest godina sumnjam da bi bilo drukčije", kaže nam Raspudić.

"Homofobiju ne bih u potpunosti vezao uz odnos prema gay-paradama, jer one predstavljaju korak dalje od traženje individualnih ljudskih prava, tj. traže redefiniranje postojeće slike zajednice o samoj sebi. Parada je svojevrsna simbolička borba za javni prostor, ona uvijek ima i političku dimenziju i kao takva nosi i rizike. Organizatori u startu pretpostavljaju otpor jer inače parada bi ni imala dubljeg smisla, već bi se svela na puku karnevalsku zabavu
kao u Berlinu ili Barceloni", smatra Raspudić.

"Teško je predvidjeti kojim će putem ta borba oko vidljivosti u javnom prostoru ići dalje, ono što je važno je da država kao okvir u kojem žive i jedni i drugi, učini sve kako bi se izbjeglo nasilje", zaključuje Raspudić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara