Rast tehnološkog sektora potaknuo Wall Street

Rast tehnološkog sektora potaknuo Wall Street
Foto: EPA

NA WALL STREETU su jučer burzovni indeksi porasli, što se zahvaljuje snažnom skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok je financijski sektor i dalje pod pritiskom poruke Feda da u ovoj godini vjerojatno neće povećavati kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 216 bodova ili 0,84 posto, na 25.962 boda, dok je S&P 500 porastao 1,09 posto, na 2854 boda, a Nasdaq indeks 1,42 posto, na 7838 bodova.

Najviše su jučer skočile cijene dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu je predvodio Apple s dobitkom od 3,7 posto.

Razlog je tome nada ulagača da će nova streaming usluga Applea, koja kreće sljedećeg tjedna, poboljšati prihode tog tehnološkog diva.

Skočile cijene dionica proizvođača čipova

Snažno su skočile i cijene dionica proizvođača čipova, nakon što je Micron Technology objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo i poručio da očekuje oporavak tržišta memorije.

Cijena dionice Microna skočila je gotovo 10 posto, dok je indeks sektora proizvođača poluvodiča porastao 3,5 posto.

"Taj rast tržišta ponajviše se zahvaljuje velikom utjecaju dionice Applea na indekse, nedostatku loših vijesti i reakciji na poruke Feda", kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group.

U srijedu su, nakon redovne sjednice, čelnici američke središnje banke smanjili procjene rasta gospodarstva, zaposlenosti i inflacije u ovoj godini te poručili da će ključne kamatne stope vjerojatno ostati na sadašnjim razinama od 2,25 do 2,50 posto barem još ove godine.

Poruka da neće povećavati kamate u ovoj godini ohrabrila je neke ulagače, no s obzirom na usporavanje rasta gospodarstva i slabljenje inflacijskih pritisaka, malo tko je očekivao da će Fed nastaviti s ciklusom povećanja kamata.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 jučer je zabilježen rast cijena dionica, a pao je samo financijski sektor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara