Rastu cijene dionica na azijskim burzama

Rastu cijene dionica na azijskim burzama
Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM su burzama u srijedu cijene dionica porasle, zahvaljujući naznakama oporavka najvećih svjetskih gospodarstava, no ulagači su oprezni jer širenje koronavirusa u svijetu još nije zaustavljeno.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,4 posto, nadoknadivši veći dio jučerašnjih gubitaka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,6 i 0,9 posto. U Hong Kongu se zbog praznika ne radi.

Burze prate rast cijena dionica u SAD-u

Azijske burze prate jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu. Podržavaju ih i nešto bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji, posebice iz Kine, što ukazuje na oporavak od udara koronakrize prethodnih mjeseci.

No, trguje se oprezno zbog daljnjeg širenja koronavirusa. Broj zaraženih u svijetu premašio je 10 milijuna, dok je od tog virusa dosad umrlo više od 500 tisuća ljudi.

Od toga je u SAD-u više od 2,5 milijuna oboljelih, dok je umrlo više od 125 tisuća ljudi, pa je Anthony Fauci, vodeći stručnjak u SAD-u za zarazne bolesti, jučer kazao da SAD ide u pogrešnom smjeru i da bi se moglo dogoditi da dnevno bude i 100.000 novih slučajeva zaraze.

Tijekom saslušanja u Senatu kazao je i da nema jamstva da će SAD imati učinkovito cjepivo protiv covida-19 do početka iduće godine.

To, pak, unosi nesigurnost u vezi gospodarstva, pa je jučer predsjednik Feda Jerome Powell ponovio kako su izgledi za američko gospodarstvo i dalje vrlo nesigurni.

Nakon oštrog pada u prvom tromjesečju, azijske su burze u drugom kvartalu snažno porasle. MSCI indeks azijskih dionica, bez japanskih, skočio je oko 18 posto, što je njegov najveći kvartalni dobitak od 2009. godine.

No, u odnosu na početak godine, i dalje je u minusu oko 7 posto.

Dolar oslabio prema košarici valuta

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,35 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,48 bodova.

Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu stabilno kreće na jučerašnjim razinama, oko 107,65 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, ojačao, pa je cijena eura skliznula na 1,1225 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1240 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon jučerašnjeg pada. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 1,4 posto, na 39,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,2 posto, na 41,75 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara