Rastu cijene nafte

Rastu cijene nafte
Foto: EPA

CIJENE nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima razini od 72 dolara, poduprte padom zaliha u SAD-u, smanjenom opskrbom vodećih proizvođača i američkim sankcijama Venezueli i Iranu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 18 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,80 dolara. Na američkom tržištu ostala je skoro nepromijenjena i iznosila je 63,83 dolara.

Niže američke zalihe

Cijene je danas poduprlo službeno izvješće američke vlade prema kojem su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 1,4 milijuna barela. Zalihe benzina smanjene su za 1,2 milijuna barela, a zalihe derivata, koje uključuju dizel i loživo ulje, za 362.000 barela.

“Najnovija tjedna statistika o zalihama nafte u SAD-u očito je pozitivno djelovala. Pad je zabilježen u svim glavnim kategorijama (zaliha)”, kazao je Tamas Varga iz londonskog PVM-a.

Cijene u ovoj godini ponajprije podupire sporazum Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, prema kojem se opskrba do sredine godine treba smanjiti za 1,2 milijuna barela dnevno.

Globalnu ponudu dodatno smanjuju američke sankcije OPEC-ovim članicama Venezueli i Iranu.

Izvoz sirove nafte iz Irana pao je u travnju na najnižu dnevnu razinu u ovoj godini, pokazuju podaci o isporukama, a potvrđuju ih i izvori iz industrije. To pokazuje smanjeni interes kupaca uoči očekivanog pojačanog pritiska Washingtona.

Izgubljena iranska nafta

Kako bi nadoknadile izgubljenu iransku naftu, indijske rafinerije okreću se drugim članicama OPEC-a te Meksiku i SAD-u.

Španjolski Repsol obustavio je pak zamjenu derivata za sirovu naftu venezuelanske državne naftne kompanije PDVSA-e.

Značajniji rast cijena koče pak veća proizvodnja u SAD-u i zabrinutost zbog trgovinskog spora SAD-a i Kine.

Očekuje se da će američka proizvodnja sirove nafte u SAD-u iz sedam glavnih škriljačkih bazena u svibnju porasti za oko 80.000 barela dnevno, na rekordnih 8,46 milijuna barela dnevno, stoji u službenom mjesečnom izvješću američke vlade, objavljenom u ponedjeljak.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 70,81 dolar, što znači da je porasla 70 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara