Rasturaju centar Zagreba: Nakon vodovodne cijevi, pukli i nosivi zidovi kraj HNK

Rasturaju centar Zagreba: Nakon vodovodne cijevi, pukli i nosivi zidovi kraj HNK

Tekst: M.M.
Foto:Ronald Goršić, Davor Pongračić (Cropix)

IZGRADNJU podzemne garaže ispod zgrade HNK-a u Zagrebu mnogi su već počeli nazivati nasiljem nad gradom, naročito nevladine organizacije zabrinute za spomenike kulture. S početkom radova, a riječ je tek o geomehaničkim ispitivanjima, čini se da su tvorci te izjave bili doslovno u pravu, jer nakon što su prije nekoliko dana radnici uspjeli probiti vodovodnu cijev koja je poplavila centar Zagreba i ostavila bez vode Gornji grad, sinoć su oštetili nosivi zid zgrade u Deželićevoj ulici u Zagrebu.

U podrumski stan, preko puta HNK-a izlilo se blato i beton.

Iskapali temelje

Naime, do oštećenja je došlo kada su radnici iskapali temelje te pod pritiskom lijevali beton u potporne stupove. Oštećenje je toliko veliko da se pod izdignuo za dvadesetak centimetara, a narušena je statika zgrade. Prema prvim podacima navodno nema opasnosti od urušavanja zgrade, no stanari su u strahu od daljnjih radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana radovi su započeli probijanjem glavnog magistralnog cjevovoda, jer su planeri izgradnje podzemne garaže priznali da su se poslužili slabim kartografskim podacima.

No za sada nitko ne preuzima odgovornost, a kao izliku koriste se informacijom da su imali ne samo loše mape nego i pogrešno ucrtane kanale cjevovoda. Čini se da najgore tek dolazi jer dio stručnjaka ističe da zgrada HNK- a uopće neće statički izdržati iskopavanje podzemne garaže.

600 parking mjesta

Na kraju treba li uopće naglašavati kako je cijeli taj dio, gdje se izvode radovi područje urbanističko-arhitektonskog spomenika kulture historicizma? Prema zamisli gradonačelnika Milana Bandića u sklopu gradnje podzemne garaže kapaciteta 600 parkirnih mjesta pokraj Hrvatskog narodnog kazališta sagradit će se i dvorana sa 250 mjesta za drugu scenu HNK-a, pomična pozornica te garderoba. Cijena gradnje te podzemne garaže procjenjuje se na oko 60 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara