Rat među "zelenima": Zelena lista se zbog Čobankovića okomila na Zelenu stranku

Rat među "zelenima": Zelena lista se zbog Čobankovića okomila na Zelenu stranku

Foto: Vlado Kos / Cropix

KAO DA na hrvatskoj političkoj sceni već nema dovoljno sukoba, u četvrtak smo dobili još jedan, sasvim neočekivan: Zelena lista protiv Zelene stranke. Sve je počelo izjavom Petra Čobankovića, koji bi hrvatsku vodu prodavao Arapima. Projekt prodaje vode na Arapskom poluotoku trebao bi, prema Čobankovićevim navodima, započeti 2012. godine.

Brže-bolje se nakon Čobankovićeva gostovanja na HTV-u oglasila Zelena stranka, čiji je predsjednik Aljoša Babić poručio Čobankoviću da "proda svoju zemlju do koje je došao na upitan način, a neka ne dira Hrvatske vode koje moraju ostati u vlasništvu građana Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zelenoj listi stali su u obranu ministra poljoprivrede. Tvrde da se njima čini da Čobanković nije govorio o pokušaju prodaje ili privatizacije Hrvatskih voda već "o jednom od mogućih privremenih rješenja za našu prezaduženu zemlju". Zelena lista u svom priopćenju poručuje kako je Čobanković zapravo govorio o trampi slatke vode za naftu, koje na Arapskom poluotoku ima u izobilju.

"S trampom riječnih voda (koje ionako odlaze u more) za arapsku naftu Hrvatska bi mogla stvarno profitirati u energetskom smislu, a stanovnici pustinja dobili bi neophodno potrebnu pitku vodu", kaže supredsjednica Zelene liste Vlasta Toth, koja tvrdi da su Babić i njegova Zelena stranka u javnost izašli s "negativnim stavom koji nema veze niti sa zelenim svjetonazorom, niti sa zdravom pameću".

"Ono što zamjeramo ministru Čobankoviću i općenito trenutnoj HDZ‐ovoj vladi je netransparentan rad i način upravljanja Hrvatskom koji onda i ovako dobru i korisnu ideju kao što je trampa riječne vode za naftu dovode u pitanje", tvrdi Toth, te dodaje kako joj ovim istupom nije želja podržati HDZ već se "distancirati od pojedinaca i stranaka (koje nažalost imaju zeleni predznak) i njihove neprincipijelne i nekompetentne kritike svega u vezi postojeće Vlade radi zadobivanja izbornih poena na tzv. socio‐ekološkim temama".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara