Rat u Iraku ušao u drugi tjedan, koalicija napreduje uz borbe

RAT U IRAKU Iraku ušao je u svoj drugi tjedan u znaku daljeg napredovanja američkih i britanskih snaga prema Bagdadu, unatoč neočekivano snažnom iračkom otporu, i uz padobranski desant kod Arbila s kojim je počelo otvaranje sjeverne fronte, javljaju svjetske agencije.

Petomilijunski Bagdad i dalje je izložen gotovo danonoćnom bombardiranju koje ubire sve više civilnih žrtava. Irački ministar zdravstva objavio je da je u srijedu u glavnom gradu poginulo 36 civila, od čega 15 u raketiranju tržnice, a više od 200 ih je ranjeno. U četvrtak ujutro napadani su ciljevi u južnim predgrađima, poglavito veliki kompleks vojarni Al Rashid, a snažne eksplozije odjekivale su poslijedpodne južno i zapadno od grada.

U prvom tjednu rata, ukupno je poginulo 350 civila, a više od 3.600 ih je ranjeno, od čega gotovo 1.000 u Bagdadu, rekao je ministar Oumid Madhat Mubarak.

Gubici angloameričkih snaga, prema objavljenim podacima, su 42 vojnika poginula u borbi, "prijateljskoj vatri", incidentima i nesrećama. U ratnom zarobljeništvu do sada je završilo 4.500 Iračana.

Najavljen je dolazak pojačanja iz SAD-a s 30.000 vojnika, koji će se priključiti sadašnjim snagama od 280.000, kao i daljnje intenziviranje borbenih djelovanja.

Američke snage, razmještene u središnjim i južnim dijelovima Iraka nastavile su napredovati prema Bagdadu.

Prethodnica I. Ekspedicijskog marinskog korpusa, s oko tisuću vojnika, došla je glavnom prometnicom nadomak Al Kuta, 150 km od Bagdada, nakon što je dva dana bila zaustavljena pustinjskom olujom i borbama s Iračanima. Američke kolone stigle su i do sektora Najaf, na približno istoj udaljenosti od Bagdada.

Marinci su napredovali i sjeverno od Nassiriye, 350 km jugozapadno od Bagdada, gdje su posljednjih dana vođene silovite borbe.

Južno od Nassiriye, glavni stožer marinaca pogođen je topničkom i minobacačkom vatrom, vjeruje se američkom "prijateljskom vatrom", pri čemu je 37 vojnika ranjeno, od kojih su tri u kritičnom stanju a dva teško ranjena, izvijestili su američki časnici. Novinari pridruženi vojsci izvijestili su da je uništeno šest vozila, od čega tri oklopna i dva terenska Hummera.

Izvan Karbale, 110 km jugozapadno od Bagdada, došlo je do prvih okršaja velikih američkih snaga i iračkog oklopnog pješaštva, pri čemu su irački prodor zaustavljali zrakoplovi A-10 Warthog i helikopteri Apachee. Časnici 7. konjičke oklopne divizije izvijestili su o borbi s Iračanima za most preko Eufrata kod Abu Suhayra, 30 km dalje na jug.

U bitci za Basru, angloameričke snage uništile su dio iračke oklopne kolone od 120 vozila, koja je noću izašla iz grada u smjeru granice s Iranom. Zapovjednik britanskih snaga Brian Burridge rekao je da su vozilima upravljali neiskusni vojnici koje su po stražom držali parmilitarni "fedajini" kako ne bi dezertirali. Oko tisuću padobranaca američke 173. Zračno-desantne brigade pred zoru se spustilo kod uzletišta Harir, 75 km sjeveroistočno do Arbila, na kurdskom sjeveru Iraka.

"To je početak sjeverne fronte", rekli su američki vojni dužnosnici najavljujući da će podobranci pružati podršku "velikom priljevu snaga koji će uslijediti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara