Ratni turizam u BiH: Amerikanci se hvale da su sjedili s mudžahedinima i ostali živi

Ratni turizam u BiH: Amerikanci se hvale da su sjedili s mudžahedinima i ostali živi

U SRBIJI, BiH i Hrvatskoj razvija se ratni turizam pri kojem zainteresirani turisti, najčešće bogati stranci, obilaze mjesta razaranja i zločina, piše B92.

Iako se oni bogatiji "ratni turisti" uglavnom odlučuju za posjetu ratištima na Bliskom istoku ili za odmor sa izgladnjelim Afrikancima u Darfuru, i priča o ratu u Bosni i Hrvatskoj postala je turistička atrakcija.

Po ulicama Sarajeva tamošnji "pokretač krvavog turizma", kako mediji i kolege nazivaju Zijada Jusufovića, objašnjava turistima iz cijelog svijeta, a najčešće Amerikancima, kako su sarajlije kopale tunel kroz kuću obitelji Kolarev, koji vodi ispod aerodromske piste, ne bi li pod opsadom grada došli do vode, hrane i lijekova.

Posjeta Srebrenici i razgovor s mudžahedinima

Osim posjete Srebrenici, gdje turisti imaju priliku hodati po mjestu gdje su ne tako davno ležala tijela ubijenih Muslimana, popularna je i posjeta mudžahedinima.

Zijad Jusufović to objašnjava psihološkim fenomenom da prosječni Amerikanac teško odolijeva mogućnosti da razgovara s mudžahedinima i poslije toga ostane živ i zdrav.

"Jednostavno, sjednemo u auto i idemo do mjesta, do nekog sela ili kluba u kojem se oni sastaju. Tamo razgovaramo s tim ljudima, pitamo ih što su radili u ratu i tako dalje. Oni sasvim slobodno razgovaraju o tim stvarima i čak se često od njih može dobiti na poklon ili kupiti neki od CD-ova s svim tim stvarima koje su oni radili ovdje", objašnjava Jusufović dodajući d agodišnje ima oko sto ratnih tura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vukovaru popularna tura "Putevima branitelja"

B92 navodi i Vukovar kao popularno odredište za ratni turizam, pa spominju primjer lokalne turističke agencije čijih 90 posto klijenata zanima upravo posjeta područjima pogođenim ratom.

Turistička agencija vlasnice Zrinke Šesto već godinama u ponudi nazvanoj "Putevima branitelja" turistima približava užase rata.

"Turu započinje posjetom rekonstruiranoj ratnoj bolnici, gdje se sada nalaze lutke napravljene po ljudima koji su tijekom rata jedino utočište nalazili u bolnici. Vukovarci smo i suprug i ja i, eto, prošli smo cijelu tu kalvariju Vukovara 1991. godine. I moram reći da mi u agenciji imamo i vodiče koji su bili i branitelji tijekom Domovinskog rata", rekla je Zrinka Šesto.

Posjetitelji zainteresirani za ratni turizam u Beogradu mogu otići na turu pod nazivom "Pop-art radovan", posvećen lažnom identitetu Radovana Karadžića.

D.M.
Foto: haberkutija.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara