Ravnatelj HRT-a: Zovko je grubo nasrnuo na urednicu, nećemo tolerirati nasilje

Ravnatelj HRT-a: Zovko je grubo nasrnuo na urednicu, nećemo tolerirati nasilje
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

PLENKOVIĆEVA današnja izjava kada je, komentirajući novinarski prosvjed održan u subotu u Zagrebu u organizaciji HND-a, između ostalog rekao da je "problem počeo tako da je predsjednik HND-a skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u" pokrenula je novu raspravu o incidentu koji se dogodio sredinom prošle godine. 

Tada se Zovko verbalno sukobio sa šeficom Informativnog programa HRT-a Katarinom Perišom Čakarun zbog čega su Zovku, tada već predsjedniku HND-a, uručili izvanredni otkaz. 

Nakon Plenkovićeve izjave u kojoj je napao Zovka sada se imao potrebu ponovno oglasiti ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. U njemu je i on Zovka optužio za "grub nasrtaj na urednicu". 

Ravnatelj HRT-a: Zovko je grubo nasrnuo na urednicu

"Povodom medijskih upita HRT-u, nakon izjave premijera Andreja Plenkovića o slučaju Zovko, podsjećam da je s Hrvojem Zovkom raskinut ugovor o radu zbog prijetnji i grubog nasrtaja na urednicu IMS-a, o čemu su posvjedočile 4 zaposlenice HRT-a, koje su se zatekle na mjestu incidenta.

Nažalost u javnosti se pokušava manipulirati tezom da se radilo o običnoj novinarsko-uredničkoj raspravi. To je klasična zamjena teze i pokušaj zamagljivanja stvarnog događaja.

Medijska smo kuća i znamo razlikovati raspravu od grubog nasrtaja i prijetnji. Hrvoje Zovko prešao je sve granice dopuštenog ponašanja.

HRT neće tolerirati nasilje", napisao je Bačić u priopćenju. 

Zovko za Index: Ispod svake razine

Ranije Plenkovićeve optužbe šef HND-a Hrvoje Zovko komentirao je za Index. 

"Izjava premijera u kojoj on dugogodišnje probleme uništavanja novinarstva i medijske scene i borbe novinara za svoju profesiju svodi na moj slučaj s HRT-om, pritom me pokušavajući diskreditirati na ljudskoj i profesionalnoj razini iznoseći neistinu kako sam ja 'skoro fizički nasrnuo' na urednicu programa, ispod svake je razine i nedostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što premijer naše ozbiljne zahtjeve banalizira, čime omalovažava više od tisuću mojih kolegica i kolega koji su u subotu bili u prosvjednoj koloni. 

Hrvatski novinari su 2. ožujka pokazali da su jedinstveni u obrani svoje profesije, a HND da je središnja institucija obrane novinara i novinarstva. Aktualna se vlada, ali i mnoge prije nje, neodgovorno ponaša prema novinarima i medijima i misli da se ignoriranjem mogu riješiti problemi. Činjenica da je u Hrvatskoj aktivno najmanje 1163 sudskih postupaka i da se novinare sudi zbog satire i objave istinitih informacija govori o dubokom poremećaju društva u kojem živimo. Ne znam što je veći problem - ako premijer to ne zna ili ako zna, ali to banalizira.

Dakle, da zaključim izjava premijera je kao iz priručnika hibridnog ratovanja: 1) svedimo problem na pojedinca, 2) oduzmimo kredibilitet tom pojedincu, 3) proglasimo svoju pobjedu", kazao je Zovko za Index.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara