Ravnatelj Hrvatskog glazbenog zavoda se zaključao u zgradu, došla i policija

Ravnatelj Hrvatskog glazbenog zavoda se zaključao u zgradu, došla i policija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

SEDAM od 11 članova Ravnateljstva Hrvatskoga glazbenog zavoda (HGZ) pozvalo je članstvo na izvanrednu izbornu Skupštinu krajem studenoga, što su objavili danas na ulici ispred zatvorene zgrade Zavoda jer im je ravnatelj Niko Đurić, s kojim su u višemjesečnom sukobu, zabranio održavanje konferencije za novinare u zgradi HGZ-a.

Oba potpredsjednika HGZ-a te predsjednici i dio članova Nadzornog odbora i Časnog suda pozvali su članstvo na izvanrednu i izbornu Skupštinu koja će se krajem studenoga održati na Muzičkoj akademiji, nakon višemjesečnoga sukoba većine od sedam od 11 članova Ravnateljstva Zavoda i ravnatelja Nike Đurića koji je na tu dužnost izabran u ožujku.

Oni Đurića optužuju da se već od prve sjednice bahato ponaša, krši statut i pokušava prodati, odnosno dati u koncesiju zgradu HGZ-a, lažno tvrdeći da se HGZ nalazi u predstečajnoj fazi.

Krajem lipnja Ravnateljstvo je većinom glasova razriješilo Niku Đuriću funkcije predsjednika Ravnateljstva HGZ-a.

Intervenirala i policija

Ravnatelj Đurić odgovorio je optužujući dio Ravnateljstva za manipulacije i "događanja naroda" te je sredinom studenoga isključio iz članstva HGZ-a deset članova Ravnateljstva: potpredsjednike Seadetu Midžić i Mladena Janjanina, tajnika Ljubomira Gašparovića, članove Nadzornog odbora Zdenku Kapko-Foretić i Višnju Mažuran, članove Časnog suda Naimu Balić, Silvija Foretića i Marina Tušeka, te članove ravnateljstva Sinišu Bizovića i Miroslava Gašparovića.

Danas je pozvana i policija koja je napravila uviđaj te, prema Janjaninu, kazala da bez sudskog naloga na može nikome omogućiti ulazak u zgradu.

Ne želimo se više dovoditi u stanje da čekamo ispred vrata udruge čiji smo članovi, koju smo do sada bodrili i podržavali, kazao je potpredsjednik HGZ-a Janjanin novinarima ispred zgrade HGZ-a.

Predaja zgrade, s ciljem da se na njezinu mjestu napravi neka komercijalna zgrada, hotel ili slično, nije nikada bila predmet razmišljanja ni jednog člana HGZ-a, kazao je Janjanin.

Potpredsjednica Seadeta Midžić smatra da bi to bila najveća kulturna sramota i uvreda za kulturnu javnost. HGZ je prva kulturna ustanova koja je nastala u Donjem gradu, koja je odgojila brojne članove i glazbenike, a njezina je važnost nacionalna, podsjetila je.

Ravnatelj se zaključao u zgradu

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer ocijenila je da se događa jedan oblik nasilja i nemogućnosti dijaloga od strane predsjednika HGZ-a.

Mi kao gradski ured za kulturu pratimo od prvog dana što se događa i zato smo i došli na press konferenciju koja je onemogućena, rekla je Lederer. "Meni je to neshvatljivo. Mora se donijeti neko mirno rješenje jer HGZ je velika institucija hrvatske kulture i očekujemo da se ravnatelj i Ravnateljstvo dogovore", kazala je.

Na pitanje kakav odaziv očekuje na skupštini, Janjanin je kazao da ne može reći u ovom trenutku, ali da će sudbina HGZ-a, kao što je to bilo i do sada, ovisiti o članovima HGZ-a. Oni će odlučiti tko će dalje voditi Zavod i na koji će način funkcionirati, kazao je.

Ravnatelj zavoda Niko Đurić izvjesio je na oglasnoj ploči ispred zgrade obavijest u kojoj se kaže da se konferencija za medije, koju je sazvala predsjednica NO i potpredsjednici HGZ-a, neće održati u prostorima HGZ-a s jer su poziv uputile neovlaštene osobe, u nestatutarnoj proceduri i s neistinitim sadržajem. Odlukom predsjednika zabranjuju su sva javna okupljanja i djelovanja u prostorima HGZ-a 19. studenoga, kaže se u obavijesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara