Ravnatelj HTV-a traži smjenu Silvije Luks zbog teksta na Indexu: "Lažirala je zaključak NO-a!"

Foto: Nina Đurđević / Cropix

MISLAV STIPIĆ, v.d. ravnatelj HTV-a, predložio je v.d. glavnom ravnatelju HRT-a Josipu Popovcu da od Hrvatskog sabora zatraži razrješenje predsjednice Nadzornog odbora HRT-a Silvije Luks. Stipić traži smjenu Silvije Luks zbog navodno lažiranog zaključka NO-a i izjava koje je na tu temu dala za Index!

"Naime,  gđa Luks je javno objavila nepostojeći zaključak sa sjednice Nadzornog odbora HRT-a čime je po mišljenju v.d. ravnatelja Stipića  povrijedila Zakon o HRT-u i opće akte HRT-a te takvim svojim djelovanjem narušila ugled HRT-a", priopćeno je s HRT-a.

Radi se o izjavama Silvije Luks koje su objavljene u Indexovom tekstu pod naslovom "Silvija Luks 'oprala' šefove HRT-a zbog rastrošnosti: Kuda ide javni novac?". Luks nam je tada potvrdila kako je ravnateljstvo HRT-a upozorila da se na javnoj televiziji pretjerano rasipaju novcem i da je u krizi potrebno primjenjivati mjere štednje. Predstavila je to kao stav NO-a HRT-a.

Stipić: Lažno objavila odluku koja uopće nije izglasana!

Za Index je odluku komentirao i Mislav Stipić, koji kaže da javni istup Luksove analizira od prošle srijede i da je siguran kako je prekršila zakon. Stipić, štoviše, tvrdi da je lažirala odluku NO-a kojom navodno opominje vodstvo HRT-a zbog skupog puta u Las Vegas, jer se, tvrdi ravnatelj, o tome uopće nije glasalo.

"Silvija Luks je na intranet, internu mrežu HRT-a, stavila priopćenje da je NO zaključio nešto što zapravo nikad nije zaključio! Prekršila je Zakon o HRT-u, Saboru ćemo poslati zapisnik sa sjednice, pa neka odluče hoće li poštovati zakon i smijeniti je", kaže v.d. ravnatelja HTV-a.

Htjela se ulizati javnosti kao osoba koja će uvesti štednju na HRT

Luks se, pojednostavljeno, htjela umiliti javnosti time što je kritizirala HRT-ovce koji su išli na najveći svjetski sajam TV tehnike u Las Vegasu, ali je napravila kardinalnu pogrešku kad je svoje mišljenje predstavila kao stav Nadzornog odbora, iako ovi to nisu izglasali. I ranije se spekuliralo da nije osposobljena voditi tako važno tijelo kao što je NO javne televizije, no tek su rijetki vjerovali da je u stanju izmisliti odluku koja uopće nije izglasana.

Sjednice se snimaju, a Luks lagala

Potez je još manje jasan ako se zna da se sve sjednice NO-a snimaju, pa neće biti teško utvrditi laže li "koza ili rog". Zvali smo za komentar i Silviju Luks i ostavili joj poruku na telefonskoj sekretarici, no nije se javila. Kad je birana u NO na narednih pet godina, zanimljivo je da su za nju glasali i vladajući HDZ i SDP-ova saborska oporba, a politički pokrovitelj njenog izbora navodno je bio Andrija Hebrang.

"Krajnje nerazuman istup"

Na potezu je sad v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac koji saboru treba poslati službeni zahtjev za opoziv Silvije Luks.  Na sajmu u Las Vegasu, tvrde s HRT-a, bilo je akreditirano nevjerojatnih 190 tisuća ljudi. Navode da je time istup Silvije Luks još nerazumniji, jer je HRT poslao "samo troje ljudi".

"Jedno je kad o tome pišu mediji koji nas upozoravaju na štednju, a drugo kad Luks lažira odluku NO-a", zaključuju s televizije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara