Ravnatelj HZMO-a podupire zahtjeve za promjenom obračuna životnih troškova

RAVNATELJ Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Srećko Vuković poručio je danas da će HZMO pružiti potporu umirovljeničkim zahtjevima za promjenom statističkog obračuna životnih troškova na osnovu kojega se svakih šest mjeseci usklađuju mirovine.

Postojeći način obračuna je neprimjeren, ocijenio je Vuković na godišnjoj izvještajnoj sjednici Skupštine Matice umirovljenika Hrvatske (MUH).

Upravno vijeće HZMO-a na jučerašnjoj je sjednici donijelo odluku o povećanju mirovina od 1. siječnja 2003. za 1,65 posto na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku o rastu bruto plaća i troškova života u drugom polugodištu 2002.

Na sjednici Skupštine MUH-a upozoreno je da su bruto plaće u zadnjih šest mjeseci porasle šest posto, a mirovine će se nakon polugodišnjeg usklađivanja povećati za 4,5 posto.

Vuković je izvijestio da prosječna mirovina trenutno iznosi 1.700 kuna, no veliki dio umirovljenika prima niže mirovine od toga iznosa i vrlo teško živi.

"Iako je zadnjih godina pokrenut niz pozitivnih promjena za umirovljenike, kao što su redovita isplata mirovina, nastavak isplate dodatka od šest posto i 100 kuna, te povećanje udjela mirovine u prosječnoj plaći s 39 na 47 posto, obveza nam je održati umirovljenički standard i postupno ga poboljšati", rekao je Vuković.

Dopredsjednik MUH-a Josip Sudec kazao je da je prošla godina bila najvećim dijelom obilježena nastojanjima umirovljenika da se izbore za svoja stečena prava, prvenstveno za poštivanje odluke Ustavnog suda iz 1998. o usklađivanju mirovina.

Napomenuo je da nastavkom isplate dodatka od 100 kuna i šest posto nisu uklonjene nepravde prema umirovljenicima koji će i ubuduće zahtijevati da se taj iznos uvrsti u mirovinsku osnovicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara