"Razaratelj Dubrovnika opasan po okolinu"

TUŽITELJASTVO za ratne zločine u Beogradu uložilo je žalbu na odluku suda koji Vladimiru Kovačeviću zvanom Rambo, osumnjičenom za sudjelovanje u bombardiranju Dubrovnika 1991. godine, nije odredio pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Glasnogovornik Tužiteljstva Bruno Vekarić izjavio je za srbijanske medije, naime, kako Tužiteljstvo smatra da je Rambo opasan po okolinu.

Podsjećamo, Vijeće Haškog suda (ICTY) u travnju prošle godine utvrdilo je procesnu nesposobnost Vladimira Kovačevića Ramba, uz obrazloženje da zbog duševne boli nije sposoban pratiti suđenje.

Vladimir Kovačević bio je zapovjednik III. bataljuna Trebinjske brigade JNA, s čijih je topničkih položaja 6. prosinca 1991. razarana zaštićena povijesna jezgra Dubrovnika, što je središnja točka zajedničke optužnice ICTY-a protiv Kovačevića i njemu nadređenih generala Pavla Strugara i admirala Miodraga Jokića, pravomoćno osuđenih na osam i sedam godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević je uhićen 25. rujna 2003. u Srbiji, no izručenje mu je odgađano mjesec dana zbog psihičkog stanja. Po dolasku u pritvor ICTY u Schenevningenu njegovo je izjašnjavanje o krivnji zbog istih razloga u više navrata odgađano.

Nakon psihijatrijskih pretraga u kojima u sudjelovali i nizozemski specijalisti, dijagnosticirana mu je psihoza, a 2. lipnja 2004. sudsko vijeće odobrilo je njegovo privremeno oslobađanje iz pritvora na šest mjeseci radi obveznog psihijatrijskog liječenja na VMA u Beogradu.

Krajem 2004. odluka je produljena do daljnjega.

Predmet Kovačević prvi je u kojem je Haški sud utvrdio procesnu nesposobnost optuženog zbog dijagnosticirane duševne bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara