KORONAVIRUS

Razbijanje mitova o koronavirusu: Da, gori je od gripe

Razbijanje mitova o koronavirusu: Da, gori je od gripe
Foto: EPA

BROJNE tvrdnje koje se šire o koronavirusu nisu točne. Guardian donosi njihov pregled. 

Tvrdnja: Nije opasniji od obične gripe

Mnogi pojedinci koji dobiju koronavirus neće imati simptome gore od onih sezonske gripe, ali generalni profil bolesti, uključujući i njezinu stopu smrtnosti, puno je ozbiljniji. Na početku epidemije stopa smrtnosti može biti krivo postavljena ako se propusti puno slučajeva blage zaraze. Međutim, ovaj tjedan je stručnjak iz Svjetske zdravstvene organizacije Bruce Aylwayrd rekao da su trenutni rezultati samo mali dio onoga što znamo. Ako se potvrde navodi da je trenutačna stopa smrtnosti od 1% točna, Covid-19 bio bi oko 10 puta smrtonosniji od obične sezonske gripe, za koju se procjenjuje da svake godine ubije između 290 tisuća i 650 tisuća ljudi. 

Tvrdnja: Ubija samo starije osobe, mladi se mogu opustiti

Većina ljudi koji nisu stariji i nemaju narušeno zdravlje neće se kritično razboljeti uslijed zaraze novim koronavirusom. Međutim, Covid-19 i dalje ima veće šanse da dovede do ozbiljnih respiratornih poteškoća. Također, osim starijih osoba, postoje i druge rizične skupine - zdravstveni radnici su, primjerice, podložniji zarazi jer je vjerojatnije da će biti izloženi virusu. Postupci koje će ubuduće poduzimati mladi i zdravi ljudi, uključujući prijavljivanje simptoma, imat će važnu ulogu u zaštiti najugroženijih u društvu. 

Tvrdnja: Maske za lice ne djeluju

Nošenje maske za lice nije jamstvo da se nećete razboljeti - virusi se mogu prenijeti i putem očiju, a aerosoli s virusom mogu prodrijeti u maske. Međutim, maske su učinkovite u kapljičnom prijenosu, glavnom putu prenošenja koronavirusa, a neka su istraživanja procijenila otprilike peterostruku zaštitu. Ako ste u bliskom kontaktu s nekim zaraženim, maska smanjuje mogućnost prenošenja bolesti. Ako samo šetate gradom i niste u bliskom kontaktu s drugima, nošenje maske vjerojatno neće puno značiti.

Tvrdnja: Sa zaraženom osobom morate provesti 10 minuta 

Moguće je zaraziti se kraćim interakcijama, čak i interakcijom s onečišćenim površinama. Međutim, smatra se da je to manje uobičajen put prijenosa. 

Tvrdnja: Cjepivo stiže za nekoliko mjeseci 

Znanstvenici su brzo počeli s razvojem cjepiva, a upravo ta činjenica je pomogla kineskim znanstvenicima u razjašnjavanju genetskog slijeda. Ubrzano se radi na razvoju cjepiva, a nekoliko timova ih testira na životinjama. Međutim, postupna ispitivanja prije uvođenja komercijalnog cjepiva traju jako dugo, a jedan od glavnih razloga je uočavanje rijetkih nuspojava. Primjena cjepiva za godinu dana smatrala bi se jako brzom. 

Tvrdnja: Ako je proglašena pandemija, ne možemo učiniti ništa da zaustavimo širenje

Pandemija je definirana kao širenje nove bolesti diljem svijeta, ali točan prag za proglašavanje pandemije je prilično nejasan. U praksi se postupci prevencije ne mijenjaju bez obzira na to je li proglašena pandemija ili ne. Svrha prevencije nije samo uklanjanje bolesti u cjelini već i omogućavanje zdravstvenim sustavima da se nose s iznenadnim priljevom pacijenata. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara