Razgovarali Putin i Trump, glavne teme bile su G7 i nafta

Razgovarali Putin i Trump, glavne teme bile su G7 i nafta
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump razgovarao je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o svojoj ideji održavanja samita G7 s mogućom pozivnicom za Rusiju, rekao je Kremlj u ponedjeljak. 

Trump je rekao u subotu da će odgoditi održavanje samita G7 za koji se nadao da će se održati od sljedećeg mjeseca do rujna ili kasnije i da bi proširena pozivnica uključivala Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.

Moskva je rekla ranije u ponedjeljak da treba više detalja prije nego što odgovori.

Velika Britanija i Kanada se protive dodavanju Rusije u G7

Dva čelnika također su razgovarala o OPEC sporazumu o smanjenju proizvodnje nafte i mjerama protiv koronavirusa. Putin je zahvalio Trumpu za dostavu američkih respiratora, rekao je Kremlj, i čestitao Trumpu na prvom letu NASA-inih astronauta u svemir s američkog tla u devet godina.

Velika Britanija i Kanada su se usprotivile ideji dodavanja Rusije forumu iz kojeg je izbačena 2014. godine nakon što je Moskva anektirala Krim od Ukrajine.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u ponedjeljak da Kanada ne podupire povratak Rusije u G7 jer Moskva nastavlja kršiti međunarodni zakon, rekao je u ponedjeljak.

"Rusija je bila isključena iz G7 nakon što je izvršila invaziju na Krim prije nekoliko godina i njezino kontinuirano nepoštovanje i kršenje međunarodnih zakona i normi je razlog zašto se nalazi izvan G7 te će nastaviti biti vani", rekao je Trudeau na dnevnoj konferenciji za medije.

U subotu je Trump rekao da je G7, koja grupira najnaprednije ekonomije svijeta, "vrlo zastarjela grupa zemalja" u svome trenutnom formatu.

Trudeau je i dalje protiv

Kad je upitan hoće li pohoditi samit G7 ako dođe ruski predsjednik Vladimir Putin, Trudeau je rekao da neće, rekavši da je prije summita potrebno provesti još "mnoge rasprave".

No rekao je da je grupa G20, koja uključuje Rusiju, forum koji uključuje zemlje "s kojima nužno nemamo sjajne odnose".

"G7 je oduvijek mjesto iskrenih razgovora sa saveznicima i prijateljima koji toliko toga dijele. To je sigurno ono što se nadam da ću vidjeti", rekao je Trudeau.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara