Razgovor u saborskome Odboru za rad o odredbama koje se tiču posvojenja djece

NA DANAŠNJEM sastanku predsjednice saborskoga Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Snježane Bige Friganović sa stručnjacima koji se bave pitanjima posvojenja djece predloženo je da se u novom obiteljskom zakonu pomakne dobna granica za posvojenje tako da posvojitelj može biti osoba od 25 do 40 godina.

Prijedlog zakona o obitelji, braku i izvanbračnim zajednicama upućen je ovih dana u saborsku proceduru pa su stručnjaci na sastanku iznijeli prijedloge koji bi se, zaključeno je, trebali uzeti u obzir prilikom rasprave u prvome čitanju toga zakonskog prijedloga u Hrvatskome saboru.

U današnjemu priopćenju Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo navodi se da su u razgovoru sudjelovali predstavnici Ureda zajedničkih poslova Centra za socijalnu skrb Zagreb Milka Marunica i Srećko Szabo, profesor Studija za socijalni rad zagrebačkoga Pravnoga fakulteta Josip Janković te ravnateljica Doma za djecu u Zagrebu Jasna Kelava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je predloženo, posvojitelj bi, ako za to postoje osobito opravdani razlozi, mogla biti i osoba starija od 40 godina, ali uz uvjet da dobna razlika između posvojitelja i posvojčeta ne smije biti veća od 45 godina.

Osim toga, izneseno je i mišljenje da je potrebno ubrzati postupak posvojenja tako da nadležna ministarstva izrade protokol o postupanju i edukaciji svih koji su uključeni u proces posvojenja.

Sudionici razgovora smatraju da prijedlog novoga obiteljskog zakona sadrži značajna poboljšanja u odnosu na važeći zakon jer na adekvatniji način štiti interese obitelji, posebice djece, uz potrebu prihvaćanja i određenih saznanja iz prakse.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara