razminirana pruga vinkovci- osijek

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Otto Jungwirth predao je danas predsjedniku Uprave Hrvatskih željeznica Marijanu Drempetiću potvrdu o razminiranosti trase u Domovinskom ratu stradale željezničke pruge Vinkovci Osijek. L

Primopredaja je obavljena kod ratom oštećene zgrade Željezničkog kolodvora u Ostrovu na 33 kilometra dugoj željezničkoj pruzi Vinkovci - Osijek.

Oko deset kilometara pruge u srpskoj agresiji na istočnu Slavoniju u potpunosti je uništeno, a ostatak pruge, kojom je 1990. prometovalo 11 vlakova na dan s više do 600.000 tisuća putnika na godinu, znatno je oštećen.

Po najavama predsjednika Uprave HŽ-a Marijana Drempetića nakon razminiranja na prugu će uskoro izići projektanti čime bi počela i njezina obnova. Promet na pruzi Vinkovci - Osijek ponovno bi trebao biti uspostavljen u drugoj polovici 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta je pruga najkraća prometna veza između Vinkovaca i Osijeka, a u promet je puštena još davne 1910.

Po podatcima HCR-a za obnovu te pruge pirotehničari AKD Mungos razminirali su 659.075 četvornih metara površine te pronašli i uklonili 53 protutenkovske i 163 protupješačke mine i više od pet tisuća komada raznog streljiva.

Svečanosti u Ostrovu nazočili su i vukovarsko-srijemski i osječko-baranjski župani Nikola Šafer i Zdravko Bosančić. Te dvije županije prihvatile su ponudu HŽ-a da sufinanciraju dio troškova putničkog prometa na pruzi Vinkovci - Osijek.

(Hina) žd dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara