Raznim akcijama u Zagrebu obilježen sutrašnji međunarodni Dan zdravlja

MINISTARSTVO zdravstva i zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, u povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana zdravlja organizirali su danas niz zabavnih i edukativnih akcija, pod geslom "Zdrava djeca u zdravom okružju", na kojem je upozoreno da sve više djece boluje od alergijskih bolesti i astme, što je uvjetovano načinom urbanog života i klimatskim promjenama. L

Antoanetta Kaić Rak iz zagrebačkog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) istaknula je na skupa "Zdrava djeca u zdravom okružju", u Muzeju Mimari, da se Europa suočava s epidemijom alergijskih bolesti i astmom kod djece.

Naglasila je da se od sredine 70-tih godina do sredine 90-tih godina 20. stoljeća broj tih oboljelih povećao za 200 posto.

Tome su pridonijele i klimatske promjene u svijetu, tako da se sezona cvjetanja i širenja peludi u zraku produžila za desetak dana.

Alergijske bolesti i astma razlozi su hospitalizacije svakog trećeg dječaka i svake četvrte djevojčice, izvijestila je dr. Marina Kuzman, voditeljica službe za socijalnu medicinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknula je i da velik broj djece godišnje strada u raznim prometnim i drugim nesrećama te upozorila da je potrebno pojačati skrb za opću sigurnost djece i mladeži.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić naglasio je, uz ostalo, da djeci u Hrvatskoj, osim zdravstvene skrbi i zdravog okoliša, treba pružiti i primjereno obrazovanje.

Inače, u sklopu akcije "Zdrava djeca u zdravom okruženju" u povodu Međunarodnog dana zdravlja, održan je niz edukativnih, zabavnih i športskih priredbi, te je uređen prostor športskog igrališta iza muzeja Mimara kojim se koriste učenici nekoliko zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.

U najužem središtu Zagreba danas je pak zabranjen promet motornim vozilima.

(Hina) aš sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara