RAZNOLIKI PROGRAM CARNEGIE HALLA - OSTAVŠTINA DIREKTORA HARTHA

Šarolika sezona 2004./05. u Carnegie Hallu, s plešućim dervišima i flamenco plesačima, uz jazz i puno klasike, ostavština je preminulog direktora Roberta Hartha. L

Nova sezona Carnegie Halla je ?ambicioznija, uzbudljivija i raznolikija nego ikad?, napisao je Robert Harth, koji je preminuo od srčanog udara 30. siječnja. Program sezone, objavljen prošle srijede, prvi je kojeg je Harth kreirao od početka do kraja.

Na konferenciji za tisak sudjelovali su čelist Yo-Yo Ma, skladatelj-dirigent Pierre Boulez i mezzosopranistica Marilyn Horne, koji su s Harthom radili na planovima za sezonu.

Boulezov se glas slomio kad je govorio o Harthovu praznom stolu i posebnom ?Koncertu otkrića?, koji su predvidjeli za nove slušatelje klasične glazbe.

Boulez će ravnati Londonskim simfonijskim orkestrom i pojasniti dijelove ?Posvećenja proljeća? Igora Stravinskog prije samog koncerta.

Ulaznice će s uobičajenih 27 do 102 dolara biti snižene na 10 do 35 dolara, kako bi koncert bio pristupačan za više ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tri pozornice Carnegie Halla ponudit će 210 nastupa s 275 umjetnika i skupina iz cijelog svijeta. Svečano otvorenje sezone, 6. listopada, predstavit će Filadelfijski orkestar pod ravnanjem Christopha Eschenbacha, s programom Richarda Straussa i nastupom sopranistice Renee Fleming i čelista Maa. Na drugom će koncertu Fleming pjevati u svjetskoj premijeri jazz djela Brada Mehldaua, uz skladatelja na klaviru.

Carnegie će također ponuditi nastup k.d. lang s Brooklynskom filharmonijom, te koncertnu izvedbu mjuzikla ?South Pacific?, kao zatvaranje sezone 9. lipnja 2005. Južnoafrički jazz pijanist i skladatelj Abdullah Ibrahim i njegov trio u studenom dolaze u novu dvoranu, Zankel Hall, više od 12 godina nakon njegova solo koncerta u Carnegie Hallu u čast puštanja Nelsona Mandele iz zatvora.

Dvorana sa 644 mjesta, koja je prošlog rujna otvorena uz pomoć Hartha, redovito je rasprodana, kaže član uprave Klaus Jacobs, privremeni umjetnički i izvršni direktor.

U listopadu će Zankel ugostiti ciklus od 10 koncerata s antologijom pjesama Stephena Sondheima, ?Opening Doors?. Slijedi djelo Gyorgyja Kurtaga ?Kafka Fragments?, u režiji Petera Sellarsa, sa sopranisticom Dawn Upshaw i violinistom Geoffom Nuttallom.

Plešući derviši iz Damaska u Siriji pjevat će i plesati uz liturgijsku glazbu. Harth je proširio doseg Carnegie Halla kroz Internet, povezavši ovog proljeća putem Interneta 250 srednjoškolaca iz Arizone, New Jerseyja, Sjeverne Karoline i Washingtona, koji su tako izvodili probe, a zajedno će nastupiti u Carnegie Hallu u svibnju.

(Hina) xpgo ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara