Razorna vatra stigla blizu Sydneyja: "Požar je prevelik da bi ga se ugasilo"

Razorna vatra stigla blizu Sydneyja: "Požar je prevelik da bi ga se ugasilo"
Foto: Epa

OGROMAN požar koji hara 60 kilometara sjeverno od australskog grada Sydneya trenutno je toliko velik da se ne može ugasiti, upozorili su vatrogasci.

Plamen koji je zahvatio 300.000 hektara zemljišta udaljen je samo sat vremena vožnje od najnaseljenijeg grada u državi. Stanovnicima tog područja preporučeno je da ga napuste, piše BBC.

Od listopada, u požarima diljem Australije poginulo je šest ljudi i uništeno više od 700 domova.

Danas u Novom Južnom Walesu 150 požara

Vatrogasci su se danas tijekom dana borili da zaustave gotovo 150 požara u državi Novi Južni Wales dok su jaki vjetrovi raspaljivali plamen i ponovno opasnim dimom zaklonili Sydney, najveći grad Australije.

Dok je diljem istočne obale Australije zapaljeno gotovo 150 požara, povjerenik ruralne vatrogasne službe Novog Južnog Walesa Shane Fitzsimmons rekao je da su vlasti posebno zabrinute zbog osam požara oko Sydneyja, u kojem živi oko pet milijuna ljudi.

Stvorena velika fronta

"Oni imaju potencijal ili se očekuje da će se proširiti dalje na istok, što nažalost ulazi u naseljena područja, sela, zajednice, izolirana ruralna područja te poljoprivredne i poslovne tvrtke u cijeloj regiji", rekao je Fitzsimmons novinarima u Sydneyju.

Nekoliko požara sjeverozapadno od grada spojilo se i stvorilo veliku frontu koja se širila vrućim i suhim vjetrom, rekao je.

Ovogodišnja sezona požara počela mnogo ranije

Požari su česti u Australiji, ali ovogodišnja požarna sezona počela je mnogo ranije nego inače s temperaturama koje se redovito penju iznad 40 stupnjeva Celzijevih prije početka ljeta te dok jaki vjetrovi pušu kroz isušen krajolik.

Najgori požari u Australiji su u veljači 2009. uništili tisuće domova u Victoriji, pri čemu su usmrtili 173 osobe i ranili njih 414.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara