Razorne poplave u SAD-u. Poginulo četvero ljudi, šteta preko milijardu dolara

Razorne poplave u SAD-u. Poginulo četvero ljudi, šteta preko milijardu dolara
Foto: EPA

STRUČNJACI za izvanredne situacije u južnim američkim državama budno paze na rijeke Missouri i Mississippi zbog jakih poplava u kojima je već stradalo četvero ljudi i koje su uzrokovale štetu veću od milijardu američkih dolara, a prijete širenjem na jug zemlje. 

Poplave izazvane prošlotjednom olujom i topljenjem snijega pogodile su velika područja Missourija, Nebraske i Iowe duž rijeke Missouri, najdulje u Sjevernoj Americi. 

Vlasti proglasile izvanredno stanje

Vlasti su proglasile izvanredna stanja na cijelom području ili nekim dijelovima triju država. Meteorolozi su upozorili na opasnost od poplava i u dijelovima Kansasa i Arkansasa. Vlasti u Arkansasu ne očekuju ipak kriznu situaciju.

Potpredsjednik Mike Pence obišao je u utorak dijelove Nebraske i obećao brže slanje pomoći. U poplavama u Nebraski i Iowi od vikenda je stradalo četvero ljudi.

Samo u Nebraski vlasti su spasile gotovo 300 ljudi. Poplave su odnijele stoku, uništile uskladištene žitarice i soju, a mnoge farme odsječene su od svijeta zbog šteta na cestama i željeznici.

Štete veće od milijardu dolara

Dužnosnici Nebraske procijenili su da je poljoprivredni sektor u njihovoj državi oštećen za više od milijardu dolara, a vjerojatno i više. Štetu na javnoj infrastrukturi i drugoj imovini procjenjuje se na 553 milijuna dolara, a na privatnoj imovini na 89 milijuna.

Nuklearka u blizini Brownvillea nije ugrožena i radi punim kapacitetom premda su prilazne ceste poplavljene.

Poplavljena je i zračna baza Offutt kod Omahe, u kojoj se nalazi američko strateško zapovjedništvo. Glasnogovornik baze rekao je da očekuju da će se voda povući do četvrtka, a obnova će potrajati mjesecima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara