Razriješena tužiteljica koja je odbila zastupati optužbu u "slučaju Koranski most"

DRŽAVNO-ODVJETNIČKO vijeće (DOV) razriješilo je danas dužnosti zamjenicu karlovačke županijske državne odvjetnice Davorku NyeršKatušić koja je dva dana prije početka ponovljenog suđenja Mihajlu Hrastovu, optuženom za ubojstvo 13 razoružanih rezervista JNA na Koranskom mostu 1991., odustala od zastupanja optužbe u tom predmetu.

Članovi DOV-a su nakon višesatnog ročišta odlučili da je karlovačka tužiteljica, odbijajući zastupati optužbu u slučaju Hrastov, počinila stegovna djela neopravdanog neobavljanja dužnosti i izazvanja poremećaja u radu državnog odvjetništva, te su je razriješili dužnosti.

Okrivljena tužiteljica branila se da "iz moralnih i profesionalnih razloga" nije mogla raditi po naputku nadređene županijske državne odvjetnice Ljubice Fiškuš-Šumonja, koja se usprotivila prijedlogu okrivljene da na prvom ročištu u ponovljenom suđenju Hrastovu, 20. rujna ove godine, zatraži izuzeće sudskog vijeća. Izuzeće je namjeravala tražiti smatrajući kako nije sastavljeno po Zakonu o primjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda jer svi članovi sudskog vijeća nisu kazneni suci i jer je smatrala da bi se Hrastovu trebalo suditi na nekom drugom sudu.

Zbog razmimoilaženja s nadređenom, okrivljena je u subotu, dva dana prije početka suđenja, spis i pismo u kojemu obrazlaže svoju odluku predala službenici. Ona je to dala županijskoj državnoj odvjetnici Fiškuš-Šumonja koja je preuzela zastupanje optužbe u slučaju Koranski most. U tom je postupku optuženi Hrastov već u dva navrata oslobođen, no Vrhovni je sud takve presude poništio i predmet vratio na ponovno suđenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjem ročištu okrivljena tužiteljica se pravdala da nije imala dovoljno vremena pripremitio se za zastupanje optužbe te da je namjeravala izmijeniti činjenični opis optužnice protiv Hrastova i doći do novih dokaza, no da se s tim nije složila njezina nadređena. Kazala je da je u radu na tom predmetu nailazila na brojne probleme, pa i pritiske te da joj je i sama županijska državna odvjetnica rekla da u Karlovcu ne postoji sudac koji bi osudio Hrastova jer je on u tom gradu heroj.

Ljubica Fiškuš-Šumonja je te tvrdnje danas pred DOV-om opovrgnula. Objasnila je da je svojoj zamjenici rekla kako je ne bi trebalo obeshrabriti ako bi Hrastov i treći put bio oslobođen te da joj okrivljena nikakve nove prijedloge i dokaze u tom slučaju nije predočila.

Okrivljena tužiteljica je, inače, 21. rujna ove godine, odnosno na 13. godišnjicu ubojstva na Koranskom mostu sama od DOV-a zatražil razriješenje jer, kako kaže, ne može raditi protiv svoje savjesti.

Njezin odvjetnik Luka Šušak ipak je najavio da će se žaliti na odluku o razrješenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara