Reakcije iz svijeta na ubojstvo Zorana Đinđića (1)

MEĐUNARODNA zajednica oštro je osudila ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića koji je preminuo od posljedica ranjavanja u srijedu ispred zgrade vlade u Beogradu, javljaju svjetske agencije.

Ubojstvo srbijanskog premijera osudili su predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Peters Schieder i glavni tajnik te organizacije Walter Schwimmer.

"To sramotno djelo dogodilo se u kritičnom trenutku za Srbiju i Crnu Goru i njime se vjerojatno željelo zaustaviti proces političkih i gospodarskih reformi u tijeku, kao i borbu protiv organiziranog kriminala", ocijenio je Schieder.

"Taj kukavički i ružan čin tragedija je za cijelu regiju i velik je korak unazad u procesu obnove i reformi koji je u tijeku", ocijenio je Schwimmer.

Schwimmer je pozvao "narod Srbije i Crne Gore da jednom zauvijek odustane od nasilja i učini sve što je moguće kako bi se vratio mir i stabilnost".

Grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou izrazio je u ime EU sućut narodu Srbije.

"Izgubili smo velikog prijatelja, velikog prijatelja Europe. (...) Izražavamo sućut srpskom narodu (...)", rekao je Papandreou pred Europskim parlamentom u Strasbourgu.

Izražavajući sućut "svim demokratima u Srbiji", europski povjerenik za vanjska pitanja Chris Patten poručio je da "to ubojstvo ne bi smjelo zaustaviti napredak koji je Srbija učinila kako bi se pridružila europskoj politici".

Patten bi u četvrtak trebao posjetiti Beograd.

Glavni tajnik NATO-a George Robertson ocijenio je ubojstvo srbijanskog premijera "očajničkim činom ekstremista koji se žele vratiti u autoritarizam Miloševićeve ere".

"Duboko šokiran i žalostan" zbog ubojstva, Robertson je ocijenio da ta "tragedija dokazuje da su protudemokratske snage i ekstremizam u Srbiji još uvijek aktivni".

"Atentat na Đinđića napad je na sve one koji žele raskinuti s prošlošću", dodao je, pozdravljajući sjećanje na "reformatora koji je odlučno radio na uspostavi demokracije i blagostanja u svojoj zemlji i regiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner kazala je da je "duboko šokirana" ubojstvom srbijanskog premijera.

"Potresena sam tim odvratnim činom, osobito stoga što sam dobro poznavala premijera Đinđića i divila mu se", rekla je.

Ferrero-Waldner je izrazila nadu da su "demokratske snage u Srbiji dovoljno konsolidirane kako ekstremne snage ne bi iskoristile atentat".

Šokirana je i Socijaldemokratska stranka njemačkog kancelara Gerharda Schroedera koja je objavila da je Europa izgubila hrabrog demokratu.

"Ubojstvo Zorana Đinđića ispunjava nas užasom", rekao je glasnogovornik SPD-a Gert Weisskirchen.

Weisskirchen je Đinđićevo ubojstvo ocijenio napadom na demokraciju u Srbiji. Europa je izgubila "otvorenog i samokritičnog sugovornika" i "strastvenog državnika sa smislom za sklad", rekao je.

Slovački predsjednik Rudolf Schuster uputio je brzojav sućuti predsjedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću izražavajući sućut srbijanskom narodu i obitelji ubijenog premijera Đinđića.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, kojega je vijest o današnjem atentatu na srbijanskog premijera Đinđića, zatekla u posjetu Sloveniji izjavio je da je potresen i zapanjen, te da je Đinđićevo ubojstvo dokaz da stanje u regiji još nije stabilno.

"Đinđićevo ubojstvo dokaz je da snage terora u regiji još nisu savladane. Njemačka će vlada zajedno sa partnerima i dalje imati odgovornost za mir i stabilnost u regiji", rekao je Fischer nakon susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom na Brdu kod Kranja.

Rupel i Fischer u zajedničkoj su izjavi izrazili potresenost i zapanjenost atentatom na Đinđića za kojega su naveli da je bio za svoju državu predstavljao nadu za budućnost. Rupel i Fischer pozvali su čelnike u Srbiji da nastave Đinđićevim putem u preobrazbi Srbije i ustraju na reformama.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown osudio je ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića istaknuvši kako taj čin predstavlja napad na sve izabrane dužnosnike u regiji.

U izjavi novinarima danoj u Banjoj Luci gdje se nalazio u jednodnevnom posjetu, Ashdown je rekao kako još ne raspolaže svim informacijama o okolnostima i razlozima Đinđićeva ubojstva, ali je dodao kako bez obzira na to može samo osuditi takav čin.

"Izabrani dužnosnici moraju biti uvažavani, a napad na svakoga od njih napad je na sve nas", kazao je Ashdown neposredno nakon što je doznao za ubojstvo srbijanskog premijera. On je također izjavio kako duboko suosjeća s Đinđićevom obitelji.

Glavna tužiteljica haaškog tribunala Carla del Ponte "u šoku je" zbog ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića, čiju smrt ocjenjuje kao "veliki gubitak", izjavila je glasnogovornica suda Florance Hartmann.

"To je veliki gubitak. Zoran Đinđić bio je pokretački element u naporima da se ostvari potpuna i cjelovita saradnja izmedju Tribunala i Srbije" rekla je Hartmann.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara