Reakcije iz svijeta na ubojstvo Zorana Đinđića (2)

REAKCIJE na ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića i dalje stižu iz cijelog svijeta, pa su tako  atentat osudili i američki predsjednik George Bush, britanski premijer Tony Blair, glavna tužiteljica haaškog suda Carla del Ponte, njemački premijer Gerhard Schroeder i drugi.

Američki predsjednik George Bush:
"Premijer Đinđić bit će zapamćen po svojoj ulozi uvođenja demokracije u Srbiji i svojoj ulozi u izvođenju Slobodana Miloševića pred sud pravde. Đinđić je vjerovao da je sudbina Srbije povezana sa Zapadom i zalagao se za veću suradnju sa Haškim tribunalom, gdje se sudi bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću. Izražavam svoje saučešće narodu Srbije."

Britanski premijer Tony Blair:
"Duboko sam zaprepašćen i ožalošćen današnjom vešću o ubojstvu premijera Srbije Zorana Djindjića, koji je bio glavni nosilac demokracije i reformi u Srbiji. Ubojstvo srpskog premijera predstavlja gubitak za sve one koji su uporno radili na izgradnji bolje budućnosti za Srbiju, kojoj god političkoj stranci pripadali."

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi:
"Ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića je pokazatelj da je situacija na Balkanu i dalje teška. Upućujem iskrene izraze saučešća srpskom narodu."

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izrazio je šokiranost ubojstvom srbijanskog premijera Zorana Đinđića i rekao kako žali zbog gubitka "jamca mira na Balkanu i bliskog prijatelja".

"Zoran Đinđić igrao je odlučnu ulogu u povratku Srbije u zajednicu europskih demokracija", rekao je Schroeder i dodao da je Đinđić "figura nade" za Srbe nakon godina rata i diktature.

Europa je u Đinđiću vidjela "važnog jamca budućnosti mira i stabilnosti na Balkanu", rekao je Schroeder, dodajući da mu je Đinđić "bio osobni prijatelj".

Bugarski ministar vanjskih poslova Ljubomir Todorov:
"Oštro osuđujemo sramotno ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića i nadamo se da time neće biti zaustavljene demokratske promene u Srbiji i Crnoj Gori. Na naše veliko žaljenje dogadjaji kao što je ovaj svojim tragičnim karakterom stvaraju negativan uticaj na sliku, ne samo o Srbiji i Crnoj Gori, već i o cijeloj regiji".

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova:
"Zaprepašteni smo ubojstvom premijera Srbije Zorana Đinđića i najozbiljnije osuđujemo taj nevjerojatan čin protiv jednog od glavnih tvoraca demokratskih reformi u Srbiji. Izražavamo svoje saučešće obitelji i bliskim saradnicima premijera Đinđića."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara