Reakcije iz svijeta na ubojstvo Zorana Đinđića (2)

REAKCIJE na ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića i dalje stižu iz cijelog svijeta, pa su tako  atentat osudili i američki predsjednik George Bush, britanski premijer Tony Blair, glavna tužiteljica haaškog suda Carla del Ponte, njemački premijer Gerhard Schroeder i drugi.

Američki predsjednik George Bush:
"Premijer Đinđić bit će zapamćen po svojoj ulozi uvođenja demokracije u Srbiji i svojoj ulozi u izvođenju Slobodana Miloševića pred sud pravde. Đinđić je vjerovao da je sudbina Srbije povezana sa Zapadom i zalagao se za veću suradnju sa Haškim tribunalom, gdje se sudi bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću. Izražavam svoje saučešće narodu Srbije."

Britanski premijer Tony Blair:
"Duboko sam zaprepašćen i ožalošćen današnjom vešću o ubojstvu premijera Srbije Zorana Djindjića, koji je bio glavni nosilac demokracije i reformi u Srbiji. Ubojstvo srpskog premijera predstavlja gubitak za sve one koji su uporno radili na izgradnji bolje budućnosti za Srbiju, kojoj god političkoj stranci pripadali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Europske komisije Romano Prodi:
"Ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića je pokazatelj da je situacija na Balkanu i dalje teška. Upućujem iskrene izraze saučešća srpskom narodu."

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izrazio je šokiranost ubojstvom srbijanskog premijera Zorana Đinđića i rekao kako žali zbog gubitka "jamca mira na Balkanu i bliskog prijatelja".

"Zoran Đinđić igrao je odlučnu ulogu u povratku Srbije u zajednicu europskih demokracija", rekao je Schroeder i dodao da je Đinđić "figura nade" za Srbe nakon godina rata i diktature.

Europa je u Đinđiću vidjela "važnog jamca budućnosti mira i stabilnosti na Balkanu", rekao je Schroeder, dodajući da mu je Đinđić "bio osobni prijatelj".

Bugarski ministar vanjskih poslova Ljubomir Todorov:
"Oštro osuđujemo sramotno ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića i nadamo se da time neće biti zaustavljene demokratske promene u Srbiji i Crnoj Gori. Na naše veliko žaljenje dogadjaji kao što je ovaj svojim tragičnim karakterom stvaraju negativan uticaj na sliku, ne samo o Srbiji i Crnoj Gori, već i o cijeloj regiji".

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova:
"Zaprepašteni smo ubojstvom premijera Srbije Zorana Đinđića i najozbiljnije osuđujemo taj nevjerojatan čin protiv jednog od glavnih tvoraca demokratskih reformi u Srbiji. Izražavamo svoje saučešće obitelji i bliskim saradnicima premijera Đinđića."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara