Reakcije iz svijeta na ubojstvo Zorana Đinđića (3)

ANNAN "žali zbog tog čina političkog nasilja i nada se da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde", rekao je Eckhard. Izraze sućuti uputio je i predsjednik Opće skupštine UN Jan Kavan.

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek osudio je ubojstvo, ocijenivši ga "kukavičkim činom" i "teškim udarcem" za Srbiju.

U priopćenju je Busek ustvrdio da je Đinđić pokušavao Srbiju i Crnu Goru dovesti u obitelj europskih naroda te da je osigurao izvrsnu suradnju Srbije i institucija Pakta.

Francuski predsjednik Jacques Chirac rekao je kako je "užasnut odvratnim atentatom" koji je stajao života srbijanskog premijera i Srbiji uputio poruku potpore na nastavku puta prema Europi.

Makedonska je vlada atentat na srbijanskog premijera ocijenila "terorističkim činom".

"Prema svim pokazateljima, riječ je o klasičnom terorističkom činu, bez obzira jesu li motivi zločinačke ili političke prirode", izjavio je glasnogovornik vlade Sašo Čolakovski.

"Đinđić je bio utjelovljenje reformi u Srbiji, čovjek koji je otvorio široki front u borbi protiv organiziranog zločina. Riječ je o osjetljivoj situaciji jer u ovom trenutku Srbija nema ni predsjednika", rekao je Čolakovski.

Mađarski premijer Peter Medgyessy obitelji i prijateljima ubijenog srbijanskog premijera uputio je brzojav sućuti, priopćeno je iz njegova ureda.

Đinđić je bio "poštovan diljem Europe kao važan lik reformi u Srbiji i osoba odana demokratskim vrijednostima", stoji u brzojavu koji je pročitao glasnogovornik vlade Zoltan Gal.

Medgyessy je također ocijenio kako je Đinđić rješenja problema tražio političkim načinima, čime je "u regiji uspostavio novu političku kulturu".

U srijedu je izraze sućuti uputio i poljski premijer Leszek Miller.

"Nema sumnje da smo suočeni s još jednim terorističkim činom. To je vrlo tužno", rekao je Miller, čiju je reakciju prenijela poljska agencija PAP.

Osudu atentata i izraze sućuti uputilo je i tročlano predsjedništvo BiH, vođa misije UN na Kosovu Michael Steiner, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, slovački predsjednik Rudolf Schuster, rumunjski predsjednik Ion Iliescu, albanski i finski ministri vanjskih poslova te grčka vlada.

Američki državni tajnik Colin Powell izrazio je u srijedu sućut povodom ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića i rekao kako Sjedinjene Države očekuju nastavak reformi u Srbiji i suradnju s Haškim sudom.

Powell je, u priopćenju koje je novinarima pročitao glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher, pohvalio Đinđićevu ulogu u političkom i ekonomskom reformiranju Srbije kao i borbi protiv ekstremizma i organiziranog kriminala koji prijeti svim institucijama srbijanskog društva.

Boucher je također kazao kako Sjedinjene Države očekuju da će novo srbijansko vodstvo nastaviti reforme i raditi na izgradnji institucija nove državne zajednice Srbije i Crne Gore, te da će izvršavati međunarodne obveze posebice u suradnji s Haškim sudom.

Sjedinjene Države bi trebale 31. ožujka odlučiti hoće li odobriti pomoć Srbiji koju vezuju za bolju suradnju s Haškim sudom, prvenstveno izručenju preostalih optuženika za ratne zločine koje traži Sud.

I Kosovska vlada osudila je u srijedu ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Kosovska vlada ocijenila je kako ubojstvo Đinđića pogađa ne samo Srbiju, već je opasno za cijelu regiju.

Ubojstvo Đinđića osudio je i predsjednik kosovskog parlamenta Nexhat Daci.

Čelnik Demokratske Partije Kosova Hashim Thaqi ocijenio je kako će taj događaj loše utjecati na buduće pregovore između Prištine i Beograda, jer nakon Đinđića u Srbiji više nema nikog s kim bi se moglo pregovarati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara