Reakcije iz svijeta na ubojstvo Zorana Đinđića (3)

ANNAN "žali zbog tog čina političkog nasilja i nada se da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde", rekao je Eckhard. Izraze sućuti uputio je i predsjednik Opće skupštine UN Jan Kavan.

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek osudio je ubojstvo, ocijenivši ga "kukavičkim činom" i "teškim udarcem" za Srbiju.

U priopćenju je Busek ustvrdio da je Đinđić pokušavao Srbiju i Crnu Goru dovesti u obitelj europskih naroda te da je osigurao izvrsnu suradnju Srbije i institucija Pakta.

Francuski predsjednik Jacques Chirac rekao je kako je "užasnut odvratnim atentatom" koji je stajao života srbijanskog premijera i Srbiji uputio poruku potpore na nastavku puta prema Europi.

Makedonska je vlada atentat na srbijanskog premijera ocijenila "terorističkim činom".

"Prema svim pokazateljima, riječ je o klasičnom terorističkom činu, bez obzira jesu li motivi zločinačke ili političke prirode", izjavio je glasnogovornik vlade Sašo Čolakovski.

"Đinđić je bio utjelovljenje reformi u Srbiji, čovjek koji je otvorio široki front u borbi protiv organiziranog zločina. Riječ je o osjetljivoj situaciji jer u ovom trenutku Srbija nema ni predsjednika", rekao je Čolakovski.

Mađarski premijer Peter Medgyessy obitelji i prijateljima ubijenog srbijanskog premijera uputio je brzojav sućuti, priopćeno je iz njegova ureda.

Đinđić je bio "poštovan diljem Europe kao važan lik reformi u Srbiji i osoba odana demokratskim vrijednostima", stoji u brzojavu koji je pročitao glasnogovornik vlade Zoltan Gal.

Medgyessy je također ocijenio kako je Đinđić rješenja problema tražio političkim načinima, čime je "u regiji uspostavio novu političku kulturu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U srijedu je izraze sućuti uputio i poljski premijer Leszek Miller.

"Nema sumnje da smo suočeni s još jednim terorističkim činom. To je vrlo tužno", rekao je Miller, čiju je reakciju prenijela poljska agencija PAP.

Osudu atentata i izraze sućuti uputilo je i tročlano predsjedništvo BiH, vođa misije UN na Kosovu Michael Steiner, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, slovački predsjednik Rudolf Schuster, rumunjski predsjednik Ion Iliescu, albanski i finski ministri vanjskih poslova te grčka vlada.

Američki državni tajnik Colin Powell izrazio je u srijedu sućut povodom ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića i rekao kako Sjedinjene Države očekuju nastavak reformi u Srbiji i suradnju s Haškim sudom.

Powell je, u priopćenju koje je novinarima pročitao glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher, pohvalio Đinđićevu ulogu u političkom i ekonomskom reformiranju Srbije kao i borbi protiv ekstremizma i organiziranog kriminala koji prijeti svim institucijama srbijanskog društva.

Boucher je također kazao kako Sjedinjene Države očekuju da će novo srbijansko vodstvo nastaviti reforme i raditi na izgradnji institucija nove državne zajednice Srbije i Crne Gore, te da će izvršavati međunarodne obveze posebice u suradnji s Haškim sudom.

Sjedinjene Države bi trebale 31. ožujka odlučiti hoće li odobriti pomoć Srbiji koju vezuju za bolju suradnju s Haškim sudom, prvenstveno izručenju preostalih optuženika za ratne zločine koje traži Sud.

I Kosovska vlada osudila je u srijedu ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Kosovska vlada ocijenila je kako ubojstvo Đinđića pogađa ne samo Srbiju, već je opasno za cijelu regiju.

Ubojstvo Đinđića osudio je i predsjednik kosovskog parlamenta Nexhat Daci.

Čelnik Demokratske Partije Kosova Hashim Thaqi ocijenio je kako će taj događaj loše utjecati na buduće pregovore između Prištine i Beograda, jer nakon Đinđića u Srbiji više nema nikog s kim bi se moglo pregovarati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara