Stižu reakcije na Ćorićevu izjavu o privatnim porukama novinara, traži se smjena

Stižu reakcije na Ćorićevu izjavu o privatnim porukama novinara, traži se smjena
Foto: Igor Kralj (Pixsell), FaH

"U JEDNOJ novinarskoj grupi u kojoj komunicirate jasno ste izrazili svoje nezadovoljstvo... Pogledajte svoje poruke u grupama, što pišete...", rekao je danas ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić na konferenciji za novinare i to kao dio odgovora na novinarsko pitanje Hrvoja Krešića s N1 Televizije. Novinar je više puta, bez uspjeha, pokušavao dobiti jasan odgovor na pitanje što je financijski isplativije, slanje nafte u Rijeku ili u Mađarsku, da bi ministar otkrio da mu je poznata privatna korespondencija novinara u jednoj zatvorenoj grupi.

Ćorić se nije na tome zaustavio nego je i postavio tezu kako je ta korespondencija, u kojoj novinar Krešić izražava nezadovoljstvo potezima vlade oko Ine, dokaz kako je novinar "rubni dio naftne industrije" te da postoji novinarov osobni interes vezano za teme oko Ine i MOL-a. Ćorić za to nije pružio nikakav dokaz iako ga je novinar Krešić više puta tjerao da to i dokaže.

Plenković za čupanje u korijenu, ali ne svog ministra

Uvid jednog ministra u privatnu korespondenciju novinara, a koja je iskorištena ne samo za izbjegavanje odgovora, nego i za manipulaciju, ni najmanje nije uzrujala šefa vlade Andreja Plenkovića.

"Nitko u vladi nema uvid ni u čiju komunikaciju. Nije mi poznato o čemu je riječ. Siguran sam da to nije istina, nema slušanja bilo koga, iščupajmo to odmah u korijenu", komentirao je Plenković.

Cehovska udruženja novinara najoštrije su osudila ovakvo postupanje članova vlade prema novinarima.

Sindikat novinara: Nedopustivo i nevjerojatno
 
"Riječ je o nedopustivom i nevjerojatnom potezu ministra Tomislava Ćorića jer ne govorimo samo o zastrašivanju novinara N1 Televizije Hrvoja Krešića, nego i zastrašivanju svih novinara koji se bave ovim poslom u Hrvatskoj. Posebno onih koji prate rad ove vlade. Ministar u vladi Andreja Plenkovića danas je javno prozvao našeg kolegu novinara za nepristranost, a u namjeri da izbjegne odgovor na pitanje iz njegova resora. Pri tome glavni "argument" ministra bilo je pisanje novinara Krešića u zatvorenoj novinarskoj grupi. Novinar Krešić pitanja o članovima uprave Ine postavlja javno i upozorava na nepravilnosti javno, jer je to njegov posao i dobro ga radi. Ministar s druge strane javno govori kako zna što novinar piše u zatvorenoj grupi te to koristi kao argument da izbjegne odgovor na javno postavljeno pitanje. To je opasno! Sindikat novinara zahtjeva od Vlade i premijera Plenkovića da odgovori na pitanje kako njegovi ministri znaju što piše u novinarskim zatvorenim grupama. Nakon eventualnog odgovora iz vlade, Sindikat novinara zadržava pravo još jednom javno reagirati", kaže Maja Sever, čelnica Sindikata novinara Hrvatske.

HND: Krešić ima pravo tužiti ministra

U pismu koje potpisuje Ogranak HND-a na N1 Televiziji te predsjednik HND-a Hrvoje Zovko oštro se osuđuju izjave ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića u kojima je kolegu Hrvoja Krešića nazvao "osobom koja se rubno bavi naftnim biznisom".

"Uz to je insinuirao kako je imao uvid u korespondenciju u novinarskoj grupi, te kako se u Krešićevim porukama vidi da je osobno bio nezadovoljan njegovim prijedlogom novih članova Uprave INA-e. Ovom skandaloznom istupu ministra Ćorića prethodila su Krešićeva pitanja o objavi u tjedniku Nacional o dogovoru INA-e i Janafa o transportu 247.000 tona nafte iz Siska na preradu u Mađarsku umjesto u Rijeku", pojašnjavaju HND-ovci koji naglašavaju da kada netko s pozicije moći difamira novinare da rade u korist nečijih interesa ili oporbe, a to nema veze s istinom, na novinaru je pravo odgovoriti na takve objede te tražiti zaštitu i profesionalnih organizacija, kao i zadovoljštinu pred sudom.

"Ni pandemija, ni predizborna kampanja ni bilo koja druga situacija u društvu ne smije se koristiti za napade na novinare"

"Insinuacije kako novinar koji postavlja pitanja radi za tuđe interese, ima političku agendu i ne radi u javnom interesu grubo je izvrtanje uloga u demokratskom društvu u kojem političari izabrani na izborima trebaju odgovarati javnosti te svoj posao raditi transparentno. Mediji su tu da postavljaju pitanja", stoji u priopćenju. HND od ministra Ćorića, ali i predsjednika vlade Andreja Plenkovića, traži da se očituju o tome otkud im uvid u korespondenciju novinara.

"Ni pandemija, ni predizborna kampanja ni bilo koja druga situacija u društvu ne smije se koristiti za napade na novinare i njihovu difamaciju. Moguće prenošenje novinarske interne korespondencije ministrima, prema pravilima novinarske solidarnosti, etike i profesionalnosti, također osuđujemo", stoji u reakciji Hrvatskog novinarskog društva.  

I dio oporbenih stranaka pridružio se osudi Plenkovićeve vlade, a vezano za postupanje prema novinarima. Platforma Možemo traži i reakciju te istragu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Možemo: Hitna istraga

"Ministar Ćorić je izjavom kojom je napao Krešića zapravo otkrio da HDZ-ova Vlada prati internu novinarsku korespondenciju i onda to sasvim otvoreno priznaje i koristi za napade na novinare. Naime, Ćorić se izravno pozvao na komunikaciju o kojoj  “slučajno” ima saznanja, a odvijala se u jednoj od zatvorenih novinarskih grupa. Radi se, dakle, o evidentno privatnoj komunikaciji. Praćenje novinarske komunikacije od strane najviših Vladinih dužnosnika predstavlja ne samo zakonsku povredu, već i jasan signal autoritarnosti HDZ-ovog režima na vlasti. Stoga tražimo da se hitno ispita jesu li Ministar Ćorić i drugi članovi Vlade neovlašteno prikupljali podatke iz privatne korespondencije novinara", stoji u reakciji platforme Možemo u kojoj se traži od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost da provede stručan nadzor nad sigurnosnim službama. Traži se i postupanje Vijeća za građanski nadzor sigurnosno obavještajnih agencija kako bi se utvrdilo jesu li eventualno sigurnosne službe pratile novinarsku korespondenciju, te kako bi se rasvijetlile sve okolnosti i načini na koje je ministar Ćorić došao u posjed privatne novinarske prepiske.

"Pozivamo i Pučku pravobraniteljicu da pokrene istragu ovog slučaja vezano uz potencijalnu zloupotrebu policijskih ovlasti. Zahtijevamo da DORH najhitnije izvidi je li u predmetnom slučaju došlo do počinjenja kaznenog djela iz članka 142. Kaznenog zakona: Povreda tajnosti pisama i drugih pošiljaka, te kaznenog djela Zlouporabe položaja i ovlasti. Od premijera Plenkovića tražimo da ministra Ćorića razriješi dužnosti, jer je i samo korištenje informacija iz privatne korespondencije za napad na novinara nedopustivo političko ponašanje koje Hrvatsku svrstava u autokratske režime", stoji u reakciji koju potpisuje Sandra Benčić. Da bi Ćorić trebao podnijeti ostavku, slaže se i zastupnik Bojan Glavašević.

Ministar Ćorić mora otići

"On mora sada otkriti sve detalje o tome odakle mu uvid u privatnu komunikaciju novinara", smatra Glavašević. Peđa Grbin iz SDP-a upozorava na sličnosti s mađarskim režimom Viktora Orbana koji se ne libi pratiti i diskreditirati novinare. Za SDP nema dvojbe, ovo je sramotan napada HDZ-a na novinare.

Posebnu konferenciju za novinare o ovoj temi imao je i Nikola Grmoja iz Mosta za kojeg je otkrivanje privatne korespondencija novinara skandalozno. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara