Reakcije na otkazivanje sastanka Trumpa i Kima dolaze iz cijelog svijeta, javile se Kina, Njemačka...

Reakcije na otkazivanje sastanka Trumpa i Kima dolaze iz cijelog svijeta, javile se Kina, Njemačka...
EPA, 123RF

KINA je u petak, nakon odgode summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, pozvala Sjevernu Koreju i SAD da pokažu strpljivost i dobru volju, izražavajući nadu da će dvije strane ostati otvorene za dijalog, prenose agencije.

I njemačka vlada izrazila je u petak žaljenje zbog otkazivanja najavljenog, povijesnog sastanka na vrhu između američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika.  

"U sadašnjim okolnostima, nadamo se da će Sjeverna Koreja i SAD očuvati napredak koji je do sada postignut, pokazati strpljivost, dobru volju i nastaviti djelovati u istom smjeru, u cilju denuklearizacije Korejskog poluotoka", kazao je glasnogovornik kineske diplomacije Lu Kang.

Peking, koji je i glavni saveznik sjevernokorejskog režima, izražava nadu da će dvije strane ostati otvorene za dijalog usprkos odgodi summita u Singapuru, ističući da proces političkog rješenja stanja na Korejskom poluotoku ima rijetku povijesnu šansu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel trenutno se nalazi u posjetu Kini, a iako jučer nije komentirala odluku Donalda Trumpa, danas je glasnogovornica njemačke vlade priopćila da je "s njemačkog stajališta, dijalog na najvišoj razini važan korak naprijed prema smanjenju napetosti na Korejskom poluotoku".

Trump je u četvrtak otkazao sastanak na vrhu, najavljen za 12. lipnja u Singapuru, do kojeg je trebalo doći nakon više mjeseci diplomatskog napretka. U pismu Kimu je naveo da s obzirom na strašnu ljutnju i otvoreno neprijateljstvo koje je sjevernokorejski vođa pokazao svojim posljednjim izjavama, "nažalost, nije prikladno, u ovome trenutku, održati taj dugo planirani sastanak".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara