Reakcije na Plenkovićevo prihvaćanje zahtjeva referenduma: "To je kapitulacija"

Reakcije na Plenkovićevo prihvaćanje zahtjeva referenduma: "To je kapitulacija"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NIŽU se reakcije na Plenkovićevo iznenadno prihvaćanje svih zahtjeva referendumske inicijative "67 je previše".

Odluku koju je premijer Plenković objavio na današnjoj sjednici vlade, da će saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju kako bi se prihvatili svi referendumskih zahtjevi, komentirao je SDP-ov Peđa Grbin. 

Grbin: Ovo je kapitulacija HDZ-ove Vlade

Nakon što je premijer Andrej Plenković objavio da je vlada odlučila u cijelosti preuzeti prijedloge sindikalne inicijative "67 je previše" i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, Peđa Grbin (SDP) i Nikola Grmoja (Most) ocijenili su da je riječ o kapitulaciji vlade.

"Moji kolege, a najčešće je to bio Arsen Bauk, više su puta govorili da od referenduma neće biti ništa jer si ni jedna vlada ne može dopustiti da u izbornoj godini na referendumu bude potučena, a tako se na kraju i dogodilo. Ovdje se radi o kapitulaciji HDZ-ove vlade, koja je shvatila da će njen loš i za građane štetan prijedlog biti potučen i shvatila da je bolje popustiti nego lupati glavom u zid", smatra Grbin.

"Zašto je vlada potrošila milijune da bi spriječila referendum?"

Naravno, kaže Grbin, drago im je da je vlada to napravila jer je ono što su predlagali za hrvatske umirovljenike i građane bila katastrofa.

"Međutim, dopustite mi da ovoj vladi ipak pristupim s određenom dozom opreza i dok ono što je gospodin Plenković danas izjavio ne vidim crno na bijelo, ne vjerujem nijednu riječ. Sjetit ćete se niza obećanja koja su davana na dramatičnim tiskovnim konferencijama od kojih u konačnici nije bilo ništa", rekao je SDP-ov zastupnik.

Na pitanje zašto vlada nije to odmah učinila, odgovorio je kako je pravo pitanje zašto su potrošili milijune kuna iz džepova građana da bi pokušali spriječiti referendum. "Ako su do jučer tvrdili da će se urušiti čitav mirovinski sustav ako se ne provede mirovinska reforma, a danas ovako lakonski kažu da će usvojiti prijedloge, znači da su do jučer - lagali", poručio je Grbin.

Što se tiče sindikalnog inzistiranja na provedbi referenduma, Grbin drži da, ako je riječ o referendumskom pitanju "želite li usvojiti takav zakon" i ako taj zakon sabor usvoji, referendumsko pitanje postaje bespredmetno.

"Da je referendumsko pitanje bilo postavljeno na način 'smatrate li da bi građani trebali raditi do 65. ili 67. godine', onda bismo mogli govoriti o tome da treba nastaviti s referendumskom procedurom, ali bojim se da s ovako postavljenim pitanjem to ipak neće ići u tom smjeru", ocjenjuje SDP-ovac.

Grmoja: Vlada priznala poraz zbog velikog broja potpisa

Grmoja je pak ustvrdio da je vlada hrvatskim građanima već ukrala jedan referendum u režiji Plenkovića i Lovre Kuščevića, a ovaj nisu uspjeli ukrasti jer je bilo previše potpisa, preko 700 tisuća, pa je Plenković danas morao potpisati kapitulaciju.

"Zbog velikog broja potpisa ovo je bio jedini mogući potez - priznanje poraza i prihvaćanje zahtjeva sindikata", istaknuo je Grmoja napomenuvši kako izgleda da se u izbornoj godini, nasuprot dosadašnjim tvrdnjama vlade, sve može i da se mirovinski sustav ipak neće urušiti.

"Vladi se definitivno ne treba sve vjerovati, a što će sindikati poduzeti, ne znam, ne mogu govoriti u njihovo ime", kazao je Grmoja.

Goran Aleksić iz stranke SNAGA misli da Plenkovićeva najava nije predizborni trik jer, kaže, "zašto bismo išli na referendum ako je ovako jednostavnije, ja bih to isto napravio da sam na Plenkovićevom mjestu".

"Inače bi se proveo referendum i na to bi se morao trošiti novac, a čemu trošiti novac, shvatili su valjda da nema izlaza i da mora biti tako kao što ljudi traže", smatra Aleksić.

Za danas poslijepodne sazvana je sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji bi trebao donijeti prijedlog zaključka opovodom zahtjeva građanske inicijative "67 je previše" za raspisivanjem referenduma.

"Ovdje se radi o kapitulaciji HDZ-ove vlade, koja je shvatila da će njen loš i za građane štetan prijedlog biti potučen i da je bolje popustiti, umjesto lupati glavom u zid", rekao je Grbin, a prenosi N1. 

Dodao je da mu je drago što je vlada to napravila, ali da toj odluci pristupa s određenom dozom opreza. "Dok ono što je Plenković izjavio ne vidim crno na bijelo, ne vjerujem ni jednu riječ", rekao je Grbin.

Istaknuo je da referendumska inicijativa mora ići dalje, sve dok vlada ne predloži, a sabor ne usvoji paket zakona.

"Nije tu pitanje zašto to odmah nisu napravili, nego zašto su potrošili milijune kuna iz džepova građana da bi ovo spriječili. Ako su do jučer tvrdili da će se urušiti mirovinski sustav ako se ne usvoji reforma, a danas ovako lakonski kažu da će usvojiti prijedloge, znači da su ranije - lagali", rekao je Grbin.

Dodao je i da bi, ako bi se referendumom usvojio taj zakon, to značilo da se on neko vrijeme ne može mijenjati.

Beus Richembergh: Vrlo lukav manevar

Plenkovićevu objavu o prihvaćanju svih zahtjeva inicijative "67 je previše" komentirao je u programu N1 i zastupnik Glasa Goran Beus Richembergh.

"Prvo, pokušava se umiriti dio javnosti, građani koji su se izjasnili i potpisali zahtjev za referendumom. Treba prepoznati i politički trenutak donošenja ove odluke: nikako mu ne bi odgovarao referendum prije predsjedničkih izbora, to bi svakako nanijelo štetu njihovoj predsjedničkoj kandidatkinji. Ovo je lukav potez i ako se umiri javnost promjenom Zakona, postoji teoretska mogućnost da se zakon promijeni za dvije, 5 ili 6 godina. Da se održi referendum, to ne bi bilo moguće jer referendumsku odluku možete samo referendumom promijeniti", kazao je Beus.

Novosel: I dalje očekujemo raspisivanje referenduma

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je da, unatoč najavi premijera Andreja Plenkovića da prihvaća zahtjeve inicijative "67 je previše", i dalje očekuje raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta odlaska u mirovinu.

Pokretači sindikalne inicijative "67 je previše", u sklopu koje je više od 740.000 građana dalo potpis za održavanja referenduma o vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina, komentirali su najavu Plenkovića da će vlada u cijelosti prihvatiti prijedloge inicijative i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Novosel je rekao Hini da, unatoč tome, i dalje od predsjednika Hrvatskog sabora traži raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za odlazak u mirovinu. 

"Zašto bismo mi vjerovali predsjedniku vlade i vladi da će to učiniti, na tragu sve one kampanje koju je vlada provodila protiv naše referendumske inicijative", kazao je Novosel.

Sever: Nismo previše iznenađeni

Izrazio je žaljenje što vlada takvu odluku nije donijela u lipnju, kada je inicijativa "67 je previše" predala potpise u sabor.

"Građani su potpisima poručili da bi oni na referendumu promijenili postojeće mirovinske zakone, da bi oni sami odlučivali kakve mirovinske zakone žele. Neovisno o tome, ako vlada želi donijeti novi zakon, to je njeno pravo, no mi nećemo sudjelovati ni u kakvim razgovorima oko tog novog zakona. Vlada ga može donijeti sama, međutim naše je stajalište i dalje da se to treba riješiti referendumom", istaknuo je. 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da sindikati primarno očekuju raspisivanje referenduma jer su građani referendum i tražili.

No, ocijenio je da su sindikati u drugu ruku zadovoljni, jer se prihvatilo to što su tražili.

"Pomalo jesmo iznenađeni, iako ne previše. Sve tri sindikalne središnjice moraju sjesti i vidjeti u kojem pravcu ćemo dalje reagirati, to treba biti dogovor svih nas", kazao je Sever Hini.

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara