Reakcije onih koji su preživjeli Hiroshimu i Nagasaki: "Vlada i TEPCO nisu svjesni ozbiljnosti situacije"

Foto: AFP

PREŽIVJELI su stravu 1945. godine kada je Amerika bacila atomske bombe na Hiroshimu i Nagasaki, i sada tvrde da japanska vlada i tvrtka TEPCO nisu dovoljno ozbiljno primili ovo što se događa u Fukushimi. Kyodo piše kako su preživjeli frustrirani načinom na koji vlada i TEPCO rješavaju situaciju s oštećenom nuklearkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Država i tvrtka govore kako je razina radijacije koja je iscurila neznatna, ali mislim da su situaciju olako procijenili.", izjavio je 80-godišnji Tamamoto koji je preživio atomsku bombu u Hiroshimi.

"Govoreći iz mog iskustva, zdravlje je ugroženo godinama nakon izloženosti radijaciji. Želim da vlada i TEPCO bi trebali biti osjetljiviji na krizu koja se trenutno događa", dodao je Tamamoto.

76-godišnji Sakue Shimohira, savjetnik u udruzi koja pomaže žrtvama Nagasakija, izjavio je kako je zabrinut stoga što će ljudi s područja Fukushime sigurno patiti. "Radioaktivne zrake su nevidljive, mnogi koji su im izloženi neće to ni primijetiti. A jako je teško spriječiti kontaminaciju", dodao je Shimohira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara