Reakcije svijeta na eksploziju u sjedištu UN-a u Bagdadu

MEĐUNARODNA zajednica oštro je osudila napad na sjedište UN-a u Bagdadu u utorak u kojem je, prema još nepotvrđenim podacima, poginulo najmanje 13 osoba, a deseci su ranjeni, među kojima i najviši predstavnik UN-a u Iraku Sergio Vieira de Mello.

Osudi ovog čina pridružila se i Hrvatska.

"MVP osuđuje teroristički napad koji se dogodio u Bagdadu. Porazna je činjenica što je došlo do napada na najvišeg predstavnika UN-a i što je pritom stradao i veliki broj iračkih i međunarodnih civila. RH se zalaže za što skorije uspostavljanje reda u Iraku te za prijenos vlasti u iračke ruke", kazala je za Hinu glasnogovornica MVP-a Natalija Bukovec, dodajući da je i "ovaj napad još jedan pokazatelj o potrebi uključivanja široke međunarodne zajednice u stabilizaciji situacije u Iraku".

Predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a, koje je odmah sazvalo hitnu sjednicu nakon eksplozije, izjavio je da taj napad ne može slomiti volju međunarodne zajednice.

"Takvi teroristički incidenti ne mogu slomiti volju međunarodne zajednice da dalje intenzivira svoje napore kako bi pomogla iračkom narodu", rekao je zamjenik sirijskog veleposlanika pri UN-u Fayssal Mekdad.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Bertrand Ramcharan rekao je da je "duboko šokiran i zgrožen" eksplozijom ispred sjedišta UN-a u Bagdadu. "Takav užasan čin koji je usmjeren protiv ljudi koji samo pokušavaju pomoći iračkom narodu mora osuditi međunarodna zajednica".

Osudivši napad, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je izjavio da on neće zastrašiti koalicijske snage. "Užasnut sam tim bezobzirnim napadom na sjedište UN-a u Bagdadu", rekao je on i dodao da je to napad protiv Iraka, njegova naroda i cijele međunarodne zajednice. Napad će "samo pojačati našu predanost radu za miran, napredan i demokratski Irak koji njegov narod zaslužuje".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je napad "barbarskim činom". "Cilj tog barbarskog neopravdanog čina je bio minirati već ionako težak proces stabilizacije poslijeratnog Iraka", navodi se u priopćenju ministarstva.

Japanski premijer Junichiro Koizumi i poljsko ministarstvo vanjskih poslova također su osudili taj bezumni čin nasilja. Oštre riječi uputio je i glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer.

Očekuje se da će američki predsjednik George W. Bush tijekom večeri iznijeti svoju reakciju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara