Redovite mjere obrane od poplava u Vukovaru, u Aljmašu voda došla do obiteljskih kuća

Tekst: V.Š.
Foto:
Damir Glibušić/Cropix

HRVATSKE vode proglasile su nešto poslije 12 sati redovite mjere obrane od poplava za područje Vukovara jer je u podne Dunav na mjernoj postaji u tom gradu dosegnuo 581 centimetar.

Dunav je trenutačno poravnat s obalom Otoka sportova u Vukovaru, no već su postavljene barijere za metar više od vodostaja. Izvanredne mjere obrane bit će proglašene kada vodostaj Dunava u Vukovaru dosegne 630 centimetara, a Dunav u prosjeku raste oko centimetar i pol na sat.

Na području Osječko-baranjske županije na dionicama slivnog područja Drave i Dunava evidentiran je stalni porast vodostaja.

Nakon ekstremnih oborina na području cijele srednje Europe veliki vodeni val na Dunavu premješta se prema hrvatskom području. Danas će kulminirati u Budimpešti dok se kulminacija dunavskog velikog vodnog vala u Batini očekuje u petak, 11. lipnja na vodostaju od približno +750 cm. Hrvatske vode predviđaju da će vrh vodenog vala napustiti područje u Hrvatske tijekom nedjelje i ponedjeljka.
Državna udruga za zaštitu i spašavanje priopćila je da su u tijeku aktivnosti s ciljem zaštite područja Dunava, Drave i ostalih pritoka gdje će doći do značajnog uspora i posljedičnog povišenja vodostaja.

U Aljmašu voda došla do obiteljskih kuća

U Aljmašu je voda došla do obiteljskih kuća te se pune vreće s pijeskom i radi zečji nasip. U Sarvašu u Dravskoj ulici voda prijeti obiteljskim kućama pa se radi zečji nasip od 80-ak metara. Na području ugroženom od poplava ekipe vatrogasaca vrše ispumpavanja vode iz bunara i podruma obiteljskih kuća.

Mjere izvanredne obrane od poplave na snazi su na Dunavu kod Batine i na slivnom području Vuke. Izvanredno stanje proglašeno je na slivnom području Karašica-Vučica.

U Brodsko-posavskoj županiji JVP Slavonski Brod, DVD Nova Gradiška i brojni drugi DVD-i sudjeluju u obrani od poplave na području s prioritetnim ispumpavanjem poplavljenih stambenih prostora, podruma i bunara.

HAK je priopćio da je zbog urušavanja mosta za sav promet zatvorena županijska cesta Ladimirevci-Satnica kraj Valpova, a zbog klizišta vrijedi zabrana za teretni promet na cesti D34 Daruvar-Maslenjača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara