Reiner: Saboru možemo vratiti ugled tako da se vrati situacija kakva je bila 90-ih

Reiner: Saboru možemo vratiti ugled tako da se vrati situacija kakva je bila 90-ih

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner ocijenio je na Hrvatskom radiju kako je Ustavni sud do sada vrlo korektno obavljao svoje zadaće, te poručio kako ne vidi razlog da se mijenja Ustav i ide na ukidanje tog suda o čemu špekulira dio javnosti.

"Ustavni je sud do sada vrlo korektno obavljao svoje zadaće" ocijenio je Reiner priznajući da je gdjekada donosio odluke koje nisu bile po volji jednoj strani, a drugi put drugoj strani. Međutim, mislim da je Ustavni sud nešto čemu se vjeruje i institucija bez koje bi vjerojatno postojala veća opasnost da se politika nametne uz manju kontrolu građana", odgovorio je Reiner na propitivanja dijela javnostima treba li nam Ustavni sud.

U emisiji "S Markova trga" složio se s tvrdnjom urednice da će Sabor vrlo skoro morati izbrati suce Ustavnog suda, jer prijeti opasnost da Sud u lipnju ostane bez kvoruma

"Vjerujem da će se to postići dogovorom, čovjek sam koji vjeruje u razgovore i  dogovore", izjavio je Reiner, napominjući da su se "tako uvijek birali ustavni suci do (Milanovićeve) vlade i njenog nedavnog pokušaja da mimo bilo koga drugoga, dakle oporbe, progura dva nova suca u čemu nije uspjela".

To je praksa koja bi, ako bi se inaugurirala, štetila svima, rekao je Reiner, podsjećajući na raniju praksu dogovaranja oporbe i vladajućih.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Političke elite trebaju dijeliti sudbinu naroda"

"Preozbiljna je to stvar i uvjeren sam da nitko neće biti toliko neodgovoran da si priušti da cijela nacija upre prstom u tu političku skupinu i kaže, vi ste doveli do ustavne krize", rekao je predsjednik Sabora.

Nije izravno odgovorio na pitanje hoće li jedan od prvih poteza nove vlasti bili smanjenje plaća državnih dužnosnika.

"Političke elite, ali i sve ostale elite u društvu, trebaju dijeliti sudbinu naroda, i ako postoji konsenzus i postigne se oko toga da treba političarima smanjiti plaće, onda ce se smanjiti plaće (...). S druge strane, treba  voditi računa o tome da mi se ne čini da je primjereno da plaće političara na bilo kojoj razini, od premijera do zastupnika, budu potpuno neadekvatne", rekao je Reiner.

Ključnim razlogom lošeg ugleda Sabora u javnosti naveo je "apsolutnu dominaciju" koju je, sad već bivša Vlada, preuzela nad Saborom i svela ga na puko dizanje ruku, a ne praznu sabornicu.

"Saboru se ugled najbolje može vratiti tako da se vrati situacija kakva bila 90-ih i kakva je u većini parlamenata, a to je da se odgovornije radi u odborima, da se tamo 'bruse' zakoni, a da plenarna rasprava bude 'kruna' rada u odborima", ustvrdio je predsjednik Sabora, obećavši da će ustrajati da odbori zasjedaju u vrijeme kad se ne radi plenarno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara