Rekordan broj novinara u zatvoru zbog svog posla

Rekordan broj novinara u zatvoru zbog svog posla
Foto: Hina/EPA

REKORDAN broj novinara u svijetu nalazi se iza rešetaka zbog obavljanja svojeg posla, uključujući i dva Reutersova novinara čije je zatvaranje u Mjanmaru izazvalo reakciju međunarodne zajednice, prema izvješću objavljenom u srijedu.

Zaključno s prvim prosincem u svijetu je bio zatočen 251 novinar, napominje se u godišnjem izvješću Odbora za zaštitu novinara (CPJ). Treću godinu zaredom više od polovice njih je u Turskoj, Kini i Egiptu, gdje vlasti optužuju novinare za protuvladine aktivnosti.

Turska drži neslavno prvo mjesto, sa 68 novinara iza rešetaka. 

"Vidimo to sada kao trend", naglasila je autorica izvješća Elana Beiser te dodala kako je to sad "nova normalnost".

Zanimljivo je i da su čak 87 % zatvorenih novinara muškarci. 

>> Feminizam je super, sve dok ne ode u krajnost. A onda postaje opasan

28 novinara zatvoreno zbog "lažnih vijesti"

70 % zatvorenih novinara optuženo je za djela protiv države. 11 % optuženo je za lažne "vijesti", 13 % optuženo je iz odmazde, a 18 % je zatvoreno bez odmazde. 

Broj novinara zatvorenih pod optužbom za "lažne vijesti" popeo se tako na 28, od 21 koliko ih je bilo prošle godine te njih devet iz 2016., navodi Odbor čije je sjedište u SAD-u i neprofitna je organizacija koja promiče slobodu tiska.

Izvješće je kritiziralo američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog korištenja izraza "lažne vijesti" za negativno izvještavanje o njemu; fraze koju također koriste drugi čelnici koji kritiziraju novinare, poput onih na Filipinima i u Turskoj.

Izvješće je objavljeno isti tjedan kada je časopis Time proglasio nekoliko novinara kao "osobu godine".

Ta grupa novinara uključivala je i Reutersove novinare Wa Lonea i Kyaw Soe-oa, koji su zatvoreni prije godinu dana u Mjanmaru, te saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je bio ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije dva mjeseca.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara