Rekordan broj novozaraženih u drugoj najnaseljenijoj državi Australije

Rekordan broj novozaraženih u drugoj najnaseljenijoj državi Australije
Foto: EPA

DRUGA najnaseljenija australska država Victoria u subotu je izvijestila o najvećem povećanju broja novozaraženih koronavirusom i upozorila da će se stanje još više pogoršati prije nego što se počne smirivati, dok počinje prvi vikend šestotjedne potpune karantene.

Država Victoria zabilježila je 216 novih slučajeva zaraze koronavirusom u 24 sata do subote ujutro, što je manje nego prethodnoga dana, kada je bilo 288 slučajeva, ali je još uvijek riječ o jednome od najvećih povećanja broja zaraženih u bilo kojem dijelu zemlje otkako je pandemija počela.

Potpuna karantena u Melbourneu. Premijer: Bit će još gore

U glavnome gradu Victorije Melbourneu uvedena je ovoga tjedna potpuna karantena zbog zabrinutosti da je lokalna transmisija bolesti uzrokovala drugi val virusa. Vlasti su dotad većinu slučajeva novozaraženih pripisivale povratku iz inozemstva.

"Bit će još gore, prije nego što se situacija počne smirivati", rekao je premijer Victorije Daniel Andrews na konferenciji za novinare prenošene na televiziji.

"Bit će sve više novih slučajeva. Virus će biti s nama još mjesecima", rekao je Andrews dodavši da je situacija izazovna. "Strategija će biti uspješna samo ako svi odigramo svoju ulogu", dodao je.

Stotina odvojenih žarišta

U Victoriji je bilo 100 odvojenih žarišta, rekao je ministar zdravstva Brett Sutton na konferenciji za novinare.

Australija je izbjegla velik broj preminulih od covida-19 zahvaljujući zatvaranju granica i karanteni u ožujku. Zemlja je zabilježila 9200 zaraza i 107 smrtnih slučajeva.

Ostale australske države počele su popuštati mjere kretanja, ali su postrožile kontrole na granicama prema Victoriji. Država u kojoj živi 25 milijuna ljudi prva je od svojih stanovnika zatražila da nose maske.

Premda još nema dokazanog cjepiva ili lijeka za koronavirus, Australija je privremeno dopustila korištenje remdesivira za liječenje koronavirusa, pridruživši se SAD-u i Europskoj komisiji, koje su ga uvjetno odobrile.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara