Britanska maloprodaja zabilježila rekordan pad prometa

Britanska maloprodaja zabilježila rekordan pad prometa
Ilustracija: EPA

PROMET u britanskoj maloprodaji zabilježio je u travnju najveći pad otkako je statistički ured ONS počeo objavljivati podatke, odražavajući posljedice širenja koronavirusa koji je potaknuo građane da više kupuju putem interneta.

Promet je pao 18,1 posto u odnosu na ožujak, najviše od 1988. godine. U ožujku je smanjen "samo" 5,2 posto. Na godišnjoj razini promet je pao 22,6 posto.

Snažan rast prometa na mjesečnoj razini zabilježen je samo u kataloškoj prodaji te prodaji putem pošte, telefona i interneta, za 18 posto. Ponovno je porasla i prodaja u trgovinama alkoholnih pića, za 2,3 posto.

Internetska prodaja dosegnula rekordne razine

Prodaja odjeće potonula je 50,2 posto u odnosu na ožujak kada je smanjena 34,9 posto, pokazuju podaci ONS-a. Udio prodaje putem interneta dosegnuo je rekordnih 30,7 posto. U prošlogodišnjem travnju iznosio je 19,1 posto. 

Mjere uvedene kako bi se kontroliralo širenje koronavirusa stupile su na snagu tek u ožujku, kada je kriza postala izraženija. U travnju su bile na snazi od prvog do zadnjeg dana, a uključivale su i zatvaranje mnogih trgovina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara